Nea Potidea

Nea Potidea

Foto: www.visit-halkidiki.gr

Kada dođete na Kasandru Nea Potidea je prvo mesto na poluostrvu koje ćete videti. Poznato je kao “Vrata Kasandre“. Od Poligirosa je udaljena svega 33 km. Za nju kažu da je ujedno i “Najlepša plaža na Kasandri” kao i jedno od najlepših gradića na celom Halkidikiju. Mesto je okruženo morem sa dva prelepa zaliva: Termaikos i Toroneos. Da bi ste došli do mesta treba da pređete preko prelepog mosta.


Nea Potideu su osnovale izbeglice iz istočne Trakije i Male Azije koje su ovde došle 1922 godine na mestu stare Potide, odnosne Palinija. Danas u gradiću živi oko 1000 stanovnika. Interesantno je da je Nea Potidea jedini prilaz i najvažnija luka na poluostrvu Kasandra.

1960 godine na prostorima Nea Potidea je otkriven skelet devojke star 700.000 godina. Ovo su ujedno i najstariji ostaci ljudskih kostiji u Grčkoj. Kasandros je 316 godina pre nove ere izgradio mesto pod nazivom Kasandria. Tu je napravljen kanal po kome je danas čuvena Nea Potidea.

Atrakcije mesta:

 1. most i kanal (kanal spaja Solunski i Toronski zaliv)
 2. zamak Nea Potidea (obnovljen 1821 god)
 3. crkva Sv. Arhangela Mihaila i Gavrila
 4. mermerna statua Aristotela
 5. crkva Device Marije i crkva Sv. Nikole
 6. Manastir Sv. Eustahuja (1872 god)

Nea Potidea ima dugačku peščanu plažu sa ležaljkama i suncobranima koji se iznajmljuju. Postoji mnoštvo kafića i taverni na plaži, kao i odlična organizacija sa sportovima na vodi.

Turistička ponuda je bogata sa dosta luksuznih hotela, ali i privatnih apartmana i studia.

Nea Potidea – STREET VIEW
Izleti u Nea Potidea:

 • krstarenje zalivom Toroneos
 • šoping u Solunu i waterland
 • mogućnost i obilazak Svete Gore za muškarce
 • krstarenje oko Svete Gore (polazak iz Uranopolisa)
 • obilazak Meteora
 • grčko veče
 • izlet do Afitosa

Svakog 14 novembra se obeležava Dan sećenja na žrtve grčke revolucije 1821, kada su revoltirani stanovnici zapalili zamak.

Nea Potidea – mapa
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *