Agios Mamas plaža, Sitonija

Agios Mamas plaža, Sitonija

Foto: www.newgreece.ru

Agios Mamas je zapravo selo koje se nalazi na poluostrvu Sitonija a u neposrednoj blizini Nea Mudanje. Plaža je dobila ime po mestu u kom se nalazi. Plaža je postrana i peščana. Plaža Agios Mamas nalazi se na zalivu Torone, 3 km od plaže (Tata Aloni), između dva prsta (manjih poluostrva) Kasssandre i Sitonije, 68 km jugoistočno od Soluna i 9 km istočno od Nea Moudanie.Ovo područje poznato je po stanovništvu koje se bavi poljoprivrednom i uglavnom uzgajanjem maslina. Poseban šarm koje ovo malo primorsko mesto ima je upravo ta čar netaknute prirode,plaže na kojoj u ciku sezone nećete naići na gužvu, i gde ćete na svakom koraku videti beskrajne plantaže maslina.

Takođe, ono što se ne sme zaboraviti spomenuti je festival koji se svake godine održava u prvoj polovini septembra i najveći je festival na Halkidikiju. Omiljeni je kod lokalnog stanovništva i redovno ga posećuje veliki broj turista.

Između mesta Agios Mamas i Potideepostoji postoji deo u moru, koji stvara jedinstvenu lagunu i koje je zakonom zaštićeno područje jer je stanište 2000 sorta ptica.Lokalno stanovništvo često godovri da ovo područje žele da proglase nacionalnim parkom.

Takođe, ovo područje bogato je istorijom. Najstarije poznato organizovano naselje u oblasti Agios Mamas je smešteno na brežuljku istog imena (gde trenutno postoje iskopine ​​koje se dešavaju) i postoji od već 5000 godina pre Hrista.


Međutim, najstariji poznati zapisi kojim se potvrđuje da je postojalo naselje na ovom području – sa sadašnjim imenom, nalaze se na Atosu i ti dokumenti datiraju čak iz 1047 godine. 1423 Osmanlije osvajajue Agios Mamas. Sredinom 15. veka selo je pripadalo Otomanskom vladaru (Majkl Bei). Takođe treba napomenuti da su 1821.godine stanovnici sela igrali aktivnu ulogu u grčkoj revoluciji. Prvi poznati istorijski zapisi za trgovinu i stočnim trgovinu datiraju čak iz 1870.godine.

Svaka preporuka za sve one koji žele da se zaista omore bez previše buke i pompe.

Agios Mamas plaža, Sitonija – mapa
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *