Kako posetiti Hilandar

Kako posetiti Hilandar

Foto: www.hilandar.info

Procedura za ulazak na Svetu Goru i posetu njenim manastirima, na prvi pogled izgleda vrlo složeno. Sveta Gora je u sastavu grčke države, ali ima svoju autonomiju unutar nje, zagarantovanu Ustavom Republike Grčke. Mnogi se odlučuju da posetu Hilanadaru izvedu preko nekog crkvenog udruženja, dobročinskog društva, planinarskog saveza i sl. Tako da se u najvećem broju slučajeva planiranje posete Hilandaru započinje u Srbiji. Posete Svetoj Gori su ograničene i manastir Hilandar je dužan da se pridržava odgovarajuće procedure. Međutim, danas je ona znatno jednostavnija nego što je bila ranije. O tome svedoči i sve veći broj poklonika koji tokom cele godine, a posebno u letnjim mesecima, posjećuju Svetu Goru. Takodje je važno da se vekovni poredak i poseban način života prilagođen monaškom načinu života očuva, pa se zbog toga apeluje na sve posetioce da se pridržavaju propisanog kodeksa ponašanja, koji se nalazi na poleđini obrasca dozvole za ulazak na Svetu Goru , kao i upustava koje ćete dobiti prilikom dolaska u manastir.Manastir Hilandar nalazi se na Atosu ( Sveta Gora ), najistočnijem od tri poluostrva na Halkidikiju u Grčkoj. Na Svetoj Gori postoji 20 manastira, 12 skitova i mnoštvo manjih monaških zgrada . Administrativni centar je u mestu Karyes na Svetoj Gori gde se nalazi Sveštena Opština u kojoj borave predstavnici ( Antiprosopi ) svih 20 svetogorskih manastira. Na čelu Svete Gore se nalazi Prot Svete Gore. To je jednogodišnja funkcija na koju se redom bira predstavnik iz jednog od sledećin pet najvažnijih manastira: Velika Lavra, Iviron, Vatoped , Hilandar i Dionisijat.

Atos je sveto prebivalište Bogorodice ali po drevnoj tradiciji na Svetoj Gori je na snazi ​​Avaton ( “ ne kročiti “ ). U muške manastire u kojima važi kodeks “ Avaton “ ne može da kroči ženska noga. I ovo se ne odnosi samo na žensku osobu, nego ne može da dodje, niko ko nije najavljen za ulazak na Svetu Goru. Onima koji nisu pravoslavne vere treba posebna dozvola za posetu Svetoj Gori .

Na Svetu Goru se može doći samo brodom, iz pristaništa koja se nalaze u Uranupolisu i Jerisosu . Pristanište u Jerisosa velikim delom godine nije u funkciji zbog loših vremenskih uslova za plovidbu . Zbog toga se uglavnom na Svetu Goru ulazi iz mesta Uranupolis, koje je na samoj granici sa Svetom Gorom .

Da bi posetili Hilandar, potrebno je da prethodno tražite i da dobijete blagoslov za posetu i boravak u manastiru, a zatim na dan samog dolaska da preuzmete dozvolu za boravak na Svetoj Gori koja se zove – DIAMONITIRION ( ΔΙΑΜΟΝΗΤΉΡΙΟN ).Prvi korak za dolazak na Svetu Goru i manastir Hilandar:
I. Morate da tražite odobrenje za posetu manastiru i eventualnu rezervaciju smeštaja ako želite da noćite (obično se šalje faksom)
Manastir Hilandar zvanično ne koristi internet. Telefonski broj manastira je +30 23770 23797. Zbog posebnog režima života u manastiru, bogosluženja i velikog broja obaveza, nemojte da se nadate će vam biti odgovoreno na telefonski poziv. Eventualno vam se može neko javiti u razdobljima od 10:30 do 11:00, kao i od 13:00 do 13:30 sati po grčkom vremenu. Mnogo pouzdaniji način je da se pošalje dopis manastiru telefaksom. Telefaks u manastiru je automatski i uključen je non – stop . Broj faksa je +30 23770 23494. Uz vašu pismenu molbu za blagoslov radi posete Hilandara, treba da napišete:

1. vaše puno prezime i ime

2. Broj pasoša ( ne treba fotokopija u prilogu )

3. vaše zanimanje

4. Datum dolaska u Hilandar ( ukoliko ste dobili blagoslov za posetu još nekog svetogorskog manastira, pre manastira Hilandara, u tom slučaju treba navesti osim prethodnog i datum ulaska na Svetu Goru )

5. Telefon za kontakt ( zbog eventualnog dogovaranja, nepredvidljivih okolnosti…) Na kontakt telefon će vas obavestiti da li vam je odobren ulazak na Svetu Goru.

Najava posete manastira je neophodna zbog ograničenih smeštajnih kapaciteta. Sve je češća praksa da se obilazi Hilandar bez noćenja i da se posetioci uveče vraćaju za Uranopolis. Smeštaj i kampovanje izvan manastirskog kompleksa nije dozvoljen. Za pojedince se odobrava uglavnom jedno noćenje ( za eventualno produženje boravka treba se obratiti starešinama), dok se za posete grupa odobrava isključivo jedno noćenje koje se mora najaviti nekoliko meseci unapred zbog rezervacije mesta. Kada monasi dobiju vašu molbe za blagoslov radi posete manastiru Hilandar, dobićete brzo odgovor i obaveštenje kada moze da se ostvari vaša poseta.II. DOZVOLA ZA ULAZAK NA SVETU GORU ( DIAMONITIRION )
Cena boravišne dozvole DIAMONITIRIO je 25 EUR za odrasle, dok je za studente i đake 10 EUR (zato je za njih neophodno da napišu svoje zanimanje u podacima kad šalju faksom), jer za monahe i sveštena lica je besplatan, ali se ipak mora uzeti.
Diamonitirion izdaje Sveštena epistasija Svete Gore ( izvršni organ Sveštene opštine – institucionalizirane zajednice svih 20 svetogorskih manastira ) preko svoje Pokloničke kancelarije.

Nakon dobijanja blagoslova i rezervacije smeštaja, gostoprimac manastira Hilandara najavljuje vašu posetu za dogovoreni datum Pokloničkoj kancelariji Svete epistasije Svete Gore u Uranupolisu , u kojoj na dan ulaska na Svetu Goru, uz novčanu nadoknadu, možete podići diamonitirion. Kancelarija se nalazi na samom ulazu u Uranopolis, s desne strane, ispod benzinske pumpe , a uz veliki javni parking koji se naplaćuje i gde možete ostaviti svoj auto dok ste na Svetoj Gori.

Kada se ukrcate na brod karta se kupuje do mesta JOVANjICA, hilandarskog pristanište gde se iskrcavaju putnici za Hilandar. To je prvo po redu pristanište, gde staje brod.

Na pristaništu Jovanjica tom prilikom vas čeka prevoz do manastira koji je besplatan. Od pristaništa do manastira Hilandara ima 10 km. Čim se stigne u manastir, gosti se posluže, dobije se smeštaj od monaha koji su zaduženi za smeštaj, i upozna se sa kodeksom ponašanja u manastiru Hilandaru i vremenom bogosluženja. Noćenje je za posetioce besplatno, kao i hrana.

Posetioci mogu učestvovati na svim bogosluženjima, da se ispovede i pričeste, celivaju mošti svetaca, obeduju u trpezariji Svetog Save, vide manastirsku riznicu (muzej), prošetaju do pirga (kule) Kralja Milutina, takođe i do Starog manastira Svetog Vasilija koji je udaljen pola sata peške do mora, takođe mogu da posete i podrum vina u manastiru. Hilandar ima sopstveno vino, koje je vrhunskog kvaliteta.Više informacija o Hilandaru na www.hilandar.info

Mapa Hilandara