Jedinstvena crkva bez krova u Grčkoj – ostrvo Limnos

Jedinstvena crkva bez krova u Grčkoj – ostrvo Limnos

Panagia Kakaviotissa

Limnos je ostrvo koje su zbog svoje lepote Bogovi sa Olimpa odabrali za svoj drugi dom. Limnos, je grčko ostrvo u severnom delu Egejskog mora, na oko pola puta između poluostrva Halkidiki i turske obale.Ostrvo iz grčke mitologije. Po njoj, pripadalo je Hefestu, bogu vatre i kovačkog zanata, poznatom po tome što je zbog pada sa Olimpa postao hrom.

Nasuprot grčkoj mitologiji, na ovom ostrvu nalazi se neobična, skrivena atrakcija u blizini sela Zamata-crkva bez krova! Ovo je će zasigurno biti neverovatno iskustvo za Vas! Crkvica nosi naziv „Panagia Kakaviotissa“. Građena je u pećini na vrhu planine Kakavos.

Panagia Kakaviotissa je crkva pored mesta Evgati, na 4 kilometara od mesta Myrina. Pripada manastiru Megistis Lavras iz 1276. U to vreme, kaluđeri iz manastira Agios Efstratios su se smestili u crkvi kako bi se sklonili od napada Turaka. Crkva se nalazi u nepristupačnoj pećini, na vrhu planine, na okomitim liticama. Pretpostavlja se da je na tom mestu bila ranohrišćanska crkva i nalazište iz perioda Vizantije. Nekada se služila služba dva dana nakon uskrsa, a bila je izložena ikona Panagia Kanaviotiss, koju čuva porodica Kontias. Crkva  je nazvana Kakaviotissa po planini Kakvos, na kojoj se crkva nalazi. Ovo je jedina crkva bez krova na svetu, koja je napravljena u pećini. Put do crkve je solidna šetnja, koju svima preporučujemo.Neobična tačka na kojoj je crkvica Panagia Kakaviotissa sagrađena, zbog svoje nepristupačnosti malo podseća na naš Ostrog. Po trvrdnjama stručnjaka ovo je hrišćanski hram. Postoje i dokazi da su ljudi posećivali ovu crkvu i da bi se u miru molili i čitali knjige koje se tamo nalaze.

Danas je ova mala crkva otvorena za posetioce svakog utorka tokom uskršnjih praznika, kada svi, posetioci i monasi, imaju priliku da vide veličanstveni ikonu Bogorodice!

Panagia Kakaviotissa – mapa
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *