10 bajkovitih mesta u Grčkoj

1. Naxos ostrvo

Grad Naxos po kome je ovo predivno Kikladsko ostrvo dobilo ime, svakako je mesto bogato mistikom i drevnom istorijom. Definitivno je najveće ostrvo kikladskog arhipelaga. Istorija kaže da je ovo dom grčkog Boga vina, Dionisa. Na ostrvu ima mnogo prelepih plaza. Najposecenije su one na zapdanoj strani koje geldaju prema Parosu, one na severu kod mesta Apolonas su stenovite, ali zaista prelepih uvala i plaza ima na istocnoj strani ostrva kada se sidje iz Mermernog sela u Motsunu. Odavde možete da odete na izlete do Santorinija ili Mikonosa.

2.Kompleks manastira Meteori

Čarobnost ovog mesta može se porediti sa nestvarinim. Manastirsko naselje Meteora je smešteno na ogromnim i strmoglavim stenama koje se naglo uzdižu na rubu tesalijske ravnice gde se susreću sa podnožjem masivnog planinskog lanca Pindos. Neobično raznolik pejzaž kakvih ima malo bilo gde na svetu kod putnika izražava mešavinu strahopoštovanja i zadivljenosti. Kaluđerska zajednica koja se ostvarila na ovom impresivnom stenovitom pejzažu je jednstvena u svetu, dok je zadivljujući prirodni fenomen velike geološke starosti dugo bio proučavan od strane mnogih grčkih ali i inostranih geologa i naučnika.

3.Plaka, Atina

Jedna od najlepših oblasti u Atini, ovo mesto je ispunjeno neoklasičnom arhitekturom i bogatom istorijom. Nalazi pod obroncima Akropolja, Plaka se naziva još i naselja bogova, to Vam dovoljno govori. Svakako je nešto što trebate videti.

4.Elafonisi plaža, Krit

Smatra se jednnom od najboljih plaža na Kritu, ogotovo netaknuta lepote prirode, ovo mesto ima mali otočić sa roze i belim peščanim plažama. Ova magična destinacija je takođe odlična za decu. Mesto koje će definitivno ostaviti najbolji utisak!

5.Molivos, Lesbos

Centar kulturnog turizma je Lezbos, a takođe poznat kao Mithimna. Samo ime Molivos datira još iz bronzanog doba. Mnoge vile koje ovde možete videti datiraju još iz 18. veka, kuće su napravljene od kamena i drveta, dok je glavna ulica je prekrivena popločane kamenom. Bajkoviti predeo i za svaku preporuku.

6.Hanja, Krit

Drugi po veličini grad na ostrvu Krit-Hanja, poznat kao dobro očuvan grad i urbano područje na ostrvu. Posetioci će voleti ne samo lepe plaže i prirodu, već i vrlo neobičnu i zanimljivu arhitekturu i hranu odvog područja.

7.Melisani pećina, Kefalonija

Prema grčkom mitu, pećina je posvećena Panu i nimfi Melissanthi kojoj nije bila uzvraćena ljubav. U grčkoj mitolologiji, nimfe se uvek pojavljuju kao lepe, mlade žene, čuvari prirode. Često su povezane sa božanstvima, ali neke od njih su i smrtne.Melisani pećina nalazi se na ostrvu Kefalonija, severno od grada Sami, pet kilometara udaljena od Agije Efimije. U pećini se nalazi Melisani jezero, a okružena je šumom i planinskim vencima. Pećina i podzemno jezero Melisani otkriveni su tek 1951.godine.

8.Hora, Mikonos

Gradić koji je poznat po svojim predivnim šetačkim ulicama. Posetom ovog gradića, najbolje upoznati tradicionalnu kikladsku arhitekturu.

9.Oia, Santorini

Ovo mesto zasigurno mozete nazvati savršena fotografija. Šarmantno i veoma posebno mesto. Bajkovit pejzaž, bele kuće sa plavim krovovima i beskrajna pučina. 2015.godine proglašena je za najviše fotografisano mesto.

10.Monemvasia, Lakonia

Ovaj neobičan gradić dug je samo jedan kilometar i širok 300 metara. Uprkos svojoj maloj veličini, ovo prelepo mesto ima muzeje, barove, kafiće, restorane, hotele i vizantijske crkve. Pravo utočište za svakog turistu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *