Foto www.rayanair.com screenshot

Kako leteti low cost avio kompanijama

Kako leteti low cost avio kompanijama

Možda smo Vam zagolicali maštu tekstom „Kako jeftino otići na neke od najatraktivnijih destinacija Grčke“ koji možete pročitati OVDE ili ste slučajno naleteli na naš tekst, a mi ćemo probati da napišemo iskustvo koje smo stekli putujući low cost kompanijama već više od 15 godina. Kao što smo napomenuli, ove godine prvi put letimo za Grčku i po Grčkoj, a ako želite da saznate kako to izgleda iz prve ruke – pratite naš sajt.Za početak Vam je potrebna kartica kojom možete plaćati usluge na internetu

Za sam početak najbitnije je da imate karticu za plaćanje preko interneta. To je nkad bilo „čudo tennike“, a sada je dostupno u većini banaka. Preporučujemo da otvorite poseban račun samo za tu karticu i da uplatite onoliko novca koliko je potrebno, da slučajno ne bi došlo do neke zloupotrebe. To se izuzetno retko dešava, ali bolje je sprečiti nego lečiti. Banke koje sigurno imaju kartice kojima možete platiti avionske karte su Reiffeisen i Intesa. Verovatno imaju i druge, ali za ove znamo iz prve ruke. Znači, prvo pronađete karte, pa uplatite iznos i kupite karte. Obratite pažnju da otvaranje kartice nekada traje i 7 dana, pa je najbolje da prvo otvorite karticu i onda u jednom danu nađete karte, uplatite iznos na karticu i kupite kartu.

Još jedna bitna napomena je da su cene karata podložne promeni, nekada poskupe, a nekada i pojeftine (verovali ili ne). Nekada Vas refresh stranice deli od poskupljenja ili pojeftinjenja, a nama je baš karta za predstojeće putovanje pojeftinila u roku od minut za 6 evra. Prosto neverovatno, ali istinito. E, pa baš zato što nas low cost kompanije uvažavaju kao korisnike smo rešili da napišemo sve što možemo i da ih maksimalno izreklamiramo.

Foto: www.wizzair.com Screenshot
Koja je razlika između standardnog leta avionom i low cost?

Osnovna i jedina velika razlika je u količini prtljaga koji možete da ponesete. Svaka low cost kompanija ima svoja pravila (koja se ponekad menjaju), a trenutno Ryanair dozvoljava jednu malu torbu dimenzija 35x20x20 cm koju možete poneti u kabinu i jednu do 10 kg dimenzija 55x40x20 koju možete besplatno čekirati i smestiti u deo za prtljag. Ukoliko želite da ponesete veliki kofer ili torbu, morate doplatiti (iznos je promenljiv). Slična su pravila i na Wizzair-u, a i na ostalim low cost kompanijama. U svakom slučaju, sve je precizno definisano i možete sve detaljno videti i izabrati kada kupujete kartu. Ako se predomislite, možete i kasnije dodati prtljag.Čekiranje karata se radi online, nekoliko dana pre leta pa sve do nekoliko sati pre leta (zavisi od kompanije) i to je ono što treba obavezno uraditi samostalno. Ukoliko to preskočite, možete se čekirati i na aerodromu, ali to će Vam dodatno naplatiti. Znači, čekirate se par dana pred put na sajtu avio kompanije, odštampate karte i to je to. Neke kompanije dozvoljavaju i da skenirate kartu sa telefona, ali za naše turiste je bolje da odštampaju kartu, jer zemlje koje nisu u EU treba da dobiju pečat na kartu u nekim zemljama.

Neke low cost avio kompanije dodatno naplaćuju rezervisanje mesta, to je već stvar izbora. U neki zemljama low cost letovi ne sleću na glavne aerodrome, tako da morate ići prevozom, ali to je sve besprekorno uređeno i neće Vas koštati nešto specijano skupo.

Još jedna bitna napomena je da na nekim letovima low cost kompanija nema osveženja i hrane, a ponekad i ima, zavisno od kompanije i dužine trajanja leta. Mi Vam svakako savetujemo da jedete i pijete pre puta.

Preko sajtova low cost kompanija možete rezervisati i smeštaj, parking, rent-a-car, uplatiti osiguranje…

Najbitniji saveti za let low cost kompanijom

  • Nemojte tempirati tačan dan polaska i povratka, cena karte za neki drugi dan je možda i nekoliko puta jeftinija
  • Uvek ostavite bar 2-3 sata između letova (ako presedate)
  • Ukoliko presedate na nekom velikom tranzitnom centru (npr. Milano) obratite pažnju na koji aerodrom slećete, jer ima gradova i sa 3,4 i više aerodroma (npr. Rim Fiumicino i Rim Ciampino su povezani autobusom, ali ako vežete letove možete veoma lako zakasniti)
  • Nosite što manje prtljaga, zapamtite da idete da uživate, a ne da pokazujete kolekcije cipela
  • Avion je samo prevozno sredstvo, isto kao i autobus i voz, opustite se i uživajteNadamo se da smo napisali dosta toga, a verovatno smo nešto preskočili. Ukoliko se setite nečega što treba da dodamo, pišite nam na email: mojagrcka@gmail.com

Pozdrav od ekipe sajta www.mojagrcka.com

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *