Hozoviotisa manastir

Hozoviotisa manastir

Manastir Hozoviotisa se nalazi na jugu ostrva Amorgos u stenama u blizini grada Hore. Vidljiv samo sa pučine na nadmorskoj visini od 300 metara, ovaj beskrajno beli manastir štrči u stenama sivo braon boje.
Hozoviotisa, nadaleko poznat manastir izgradjen je u 11 veku od strane Alexija Komnenus prvog i posvećen je Devici Mariji koja je i zaštitnica ostrva. Po starom verovanju njena ikona je stigla na ostrvo nepoznatim brodom iz Palestine. Izgrađen na litici, Hozoviotisa pruža predivan pogled na savršeno i beskrajno plavetnilo Egejskog mora.

pogled sa balkona

Tek kad dođete sasvim blizu manastira možete da uočite bele geometrijske oblike i stroge pravolinijske konture zgrade, koji iako su skroz bele boje su zapravo u totalnom skladu sa raznobojnim i neravnim stenama iz kojih je manastir iznikao. Dužina manastira je 40 metara a širina samo 5 metara. Zbog male širine, manastir je otišao u visinu od 8 spratova koji nisu u istoj visini. Na ove spratove možete doći pomoću uskih kamenih stepenica koje su uklesane u kamenu.
Manastir je bez sumnje ponos Amorgosa i poseduje bogatu zbirku ikona, blaga i portreta monaha. Jedna od najpoznatih je ikona Panagia iz 15 veka koja je rad kritske škole poznate kao Theotokio. Kao mesto od izuzetnog istorijskog značaja ovde postoji strog kodeks oblačenja koji nalaže duge pantalone kod muškaraca i duge suknje kod žena. Na ulazu u manastir će vas sačekati monah, koji će vas podsetiti na pravila oblačenja kao i ponuditi osveženjem i medom.

manastir na 8 spratova

Veći deo građe manastira potiče od kamena i krečnjaka sa ostrva Milos. Na vrhu se nalaze lukovi u viznatijskom stilu koji su iz perioda venecijanske vladavine (1296-1537). Kelije monaha, kuhinja, trpezarija, bunari, pekara i cisterne su takodje urađeni od kamena.
Plaža ispod manastira se može pohvaliti izuzetno čistom plavom bojom i nalazi se na 40 minuta hoda od manastira, a do nje se može doći i brodom ili ako ste dobar plivač, do nje možete i doplivati sa obližnje plaže Agia Ana.

stepenice koje vode do Hozoviotissa monastira

Možda ipak pogled sa najvišeg balkona ostavlja najjači utisak svakom putniku namerniku koji poseti Hozoviotisu.

Mapu lokacije manastira pogledajte ovde:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *