Apostol Pavle

Apostol Pavle, takođe poznat kao apostol naroda, jedan je od najvećih ličnosti u istoriji Hrišćanstva, kao veoma važan učitelj hrišćanskog verovanja i teologije.

U koracima Svetog Pavla

Savle, bivši tužilac prvih hrišćana, postao je apostol koji je putovao širom sveta u cilju realizacije poruke raspeća i vaskrsenja Isusa Hrista. Iako je nailazio na ogromne poteškoće tokom svog putovanja, gde je bio uhapšen i mučen, njega svakako nije sprečilo da napusti svoju misiju. On je pripovedao u šesnaest grčkih oblasti. Njegove Poslanice Korinćanima, Filipljanima, Solunjanima, Efescima i Rimljanima rezimiraju njegova učenja.

Pavle je svoje puitovanje počeo u 49. godini nove ere, koristeći Ignjatijev put (Via Egnatia), veliki put izgrađen od strane rimskog namesnika Gnaeus Egnatiusa. Ignjatijev put povezuje Drač na Jandranskom moru sa Vizantijom i povezuje sve velike gradove Makedonije.

Posetio je Samotraki, predivno ostrvo na severoistoku Egejskog mora, čije mnogobrojne vizantijske crkve kao i arheološki nalazi jasno ukazuju da je ostrvo cvetalo u doba Antike. Statua Nike sa Samotrakija (poznata kao i Krilata Pobeda), smeštena u Luvr Muzeju u Parizu, kao i stari stubovi razbacani po celom ostrvu, posebno u Paliapolisu – drevnom gradu Samotraki – dokazi su visokog kulturnog nivoa grada u doba antike, naročito tokom helenističkog doba. Oni koji su hteli pokrenuti Cabeiri (Kabiri) Tajne bili su prihvaćeni u svetilištu Samotraki.

Nika sa Samotrakija
Nika sa Samotrakija

Sa Samotraki ostrva, apostol Pavle je otišao u Neapoli, koji se nalati u Kavala oblasti u severnoj Grčkoj.

Filipi: Ogroman i veoma značajan arheološki lokalitet i ostaci ranih hrišćanskih crkava jasan su pokazatelj kulturne veličine ovog grada u Antici.

Apostol Pavle posetio je Amphipolis i Apoloniu, na putu za Solun. Još jedan važan makedonski grad Amphipolis, osnovao je, 437. pne, general Agnon, sin Nikiasa, koji je napredovao u vreme Filipa II, kralja Makedonije.

Apolonia je izgrađena na južnoj obali jezera Volvi u 432. godini pne. Izgradili su je kolonisti iz grada Halkida. U blizini na severnoj strani drevnog Hrana Boga Apolona leži Vema (Podijum) apostola Pavla i voda koja je tekla iz obližnjeg izvora je smatrana svetom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *