Meteori

Meteori

U Trikala okrugu, u severnoistočnoj Tesaliji, pravo u srcu grčkog kopna, masivne stene Meteora komanduju predelom.

Vekovima, naučnici su očarani njihovom veličanstvenom lepotom. Ovaj predivan predeo idealno je mesto za isposnike, kao i hodočasnike koji traže samoću. Meteorske formacije stena sastoje se od blata, granita i kamena koji su izdržljivi na vatri. Njihovo postojanje seže do 60 miliona godina. Ovo mesto je videlo razvoj velikih isposničkih zajednica, neke od najvećih u pravoslavnoj istorji.

Apsolutna tišina, ogromne stene, grobnice, pećine i šupljine u stenama, izvor su inspiracije za posetioce koji traže način da se približe Stvoritelju. U ranom 11. veku, prvi pustinjaci došli su u pećinama Meteora, u potrazi za posebnim mestom koje bi bilo pogodno za njihovo moljenje, uspostavljanje komunikacije sa Bogom kao i njihove posvećenosti Njemu. U 14. veku, Atanasije Meteorit osnovao je Manastir Veliki Meteor. Od tada, na stotine monaha dolazi kako bi ostali u njemu i hiljade vernika dolazi u posetu ovoj svetinji.

Visina od 400m koje imaju Svete Stene, često je stvarala velike probleme monasima. Pored izgrađenih merdevina, monasi koriste i užad i mreže kako bi obezbedili prelaz iz jednog manastira u drugi.

Metori su 1988. godine uključeni u UNESCO listu svetske baštine.

Pročitajte...

Apostol Pavle

Apostol Pavle, takođe poznat kao apostol naroda, jedan je od najvećih ličnosti u istoriji Hrišćanstva, …

Sveta Gora

Onaj osećaj u vazduhu, gde čovek spoznaje Boga, upravo se nalazi na ovom jedinstvenom mestu, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eight + 1 =