Kipina manastir uklesan u steni

 

Kipina manastir uklesan u steni

Nedaleko od sela Kalarites blizu grada Ioanina, na severu planine Tzoumerka (Cumerka), se nalazi zanimljiv manastir Kipina, posvećen uspenju Bogorodice. Ovaj manastir od drveta i kamena izgrađen je 1212 godine i ponosno stoji na litici planine Cumerka. Njegovo ime Kipina verovatno potiče od vrtova koji su se nalazili ispod manastira u kojem je gajeno povrće od strane monaha.
Danas u manastiru više nema monaha i ako želite da uđete u njega, morate da uzmete ključeve koji se nalaze u poslednjoj taverni u selu, koja je na putu prema manastiru od koga je udaljena oko 1 km.

ulaz u manastir preko mosta

Pristup manastiru vodi preko kamene staze uklesane u steni kroz kapiju sa česmom i nastavlja se na drveni viseći most koji morate da pređete kako bi ste ušli u manastir. Izgradnja manastira je verovatno bila impresivna, s obzirom na njegovu lokaciju. Iskorišćene su sve stene i udubljena koja su se tu nalazila i veći deo manastira je zapravo pećina.

Kipina odiše vedrinom i gostoprimstvom i unutra je izuzetno očuvan. Otvoren je za posetioce. Unutrašnji zidovi su oslikani vizantijskim freskama iz 17 i početka 18 veka. Zidne slike su sa vrlo zanimljivim motivima, oslikane različitim i bogatim bojama. Ikonostas koji je uklesan u steni je pozlaćen i raskosno dekorisan. Interijer je vrlo ukusno opremljen i zadržan je duh pećine gde preovladavaju kameni zidovi i svodovi.

Pogled iz manastira na okolinu je takodje impresivan, kao i sam manastir. U svakom slučaju poseta manastiru je izuzetno iskustvo i toplo ga preporučujemo.

unutrasnjost manastira

Adresa Kipina manastira: Unnamed Road, Voria Tzoumerka 440 01, Greece
GPS:  39.56717726438507 i
21.129944354306645

Mapu manastira pogledajte ovde:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *