Afitos – Afytos

Afitos

Afitos je poznat turistički centar, smešten na istočnoj strani Kasandre. Zahvaljujuči svom autentičnom ambientu, sagrađen od kamenih kuća, sa prekrasnim pogledom prema moru, lepim peščanim plažama, čistom i toplom moru, svežim vazduhom od okolnihih planina, Afitos, predstavlja atraktivnu turističku destinaciju, kao i destinaciju za život ili duži boravak na moru.Bogata putna infrastruktura, kao i brojni turistički kapaciteti, su razlog više, da Afitos bude odabran, kao destinacija za odmor.

Afitos se nalazi na oko 86 km od Soluna, izmedju mesta Nea Fokea i Kalitea na Kasandri. Sa njegovih terasa se pruža predivan pogled ka Toroneus zalivu. Selo ima mnoštvo malih kaldrmisanih ulica niz koje se nižu mali restorani i taverne sa lokalnim specijalitetima.

Plaža je peščana sa malo šljunka duž koje se nalaze ležaljke sa suncobranima. Nalazi se ispod mesta i postoji lokalni prevoz koji vodi do njih. Većini turista nije problem da se rekreira i da ide pešice na plažu jer je u pitanju šetnja od svega 15 minuta. Postoji nekoliko malih uvala na kojima je manja gužva za sve one koji vole mir i tišinu. Po našem subjektivnom mišljenju plaže oko Afitosa i nisu tako upečatljive kao samo mesto. Ima mnogo boljih plaža na Kasandri.Afitos – Afytos – STREET VIEWAtrakcije:

– crkva Sv. Dimitrija na centralnom trgu (1858 god)

– folklorni muzej Afitos (etno muzej sa raznim zanatskim eksponatima)

– Dom umetnika muzičara Mandakasa

– balkon Afitosa (Vrahos)

– kafe Fortuna na litici sa prelepim pogledom

Događaji:  seoski sajam koji se održava 15 avgustaIzleti:

– krstarenje zalivom Toroneos do Sitonije

– šoping u Solunu i waterland

– mogućnost i obilazak Svete Gore za muškarce

– krstarenje oko Svete Gore (polazak iz Uranopolisa)

– obilazak Meteora

– grčko veče

– lekoviti izvori Agia Paraskevi

Afitos je sagrađen na ogromnoj steni sa impresivnim vidikovcem koja se uzdiže nad dugom peščanom plažom pa mnogima liči na ostrvo. More je kod Afitosa kristalno bistro i zadržava toplotu sve do same jeseni.

Preporučujemo svima da obiđu ovo prelepo mesto na poluostrvu Kasandra.Afitos – Afytos – mapa
Jedan komentar

  1. Afitos se ne pojavljuje mnogo u turistickoj ponudi nasih agencija, ali je odlicno mesto za letovanje. Za razliku od ostalih mesta na Kasandri ovde nema mnogo nasih turista. Mi smo uzivali 2012 godine!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *