Evia – informacije

Evia – informacije

Regija Evia (naziva se još i Eubeja ili Evija), predstavlja ostrvo Evia sa okolnim manjim ostrvima. Ostrvo Evia je najveće ostrvo Egejskog mora, a drugo po veličini u celoj Grčkoj, sa površinom od 3684 km².



U prefekturi Evia živi više od 200 000 stanovnika, na ostrvu koje se prostire u pravcu severoistok – jugozapad, u dužini od 180 kilometara, sa promenljivom širinom ostrva – od 6 do 45 kilometara. Nalazi se zapadno od prefektura Beocija i Atika, u blizini Atine, ostrva Skiatos, Kiklada i na 200 kilometara Soluna, pa je našim turistima moguće doći kolima bez usputnih noćenja . Do Evie se može doći trajektom iz mesta Glyfa, koje se nalazi na pola puta između Volosa i Lamije.

Cene trajekta za 2016 možete pogledati OVDE



Prestonica Evije je grad Halkida, veoma važan i uticajan u antička, ali i moderna vremena. Od Halkide, kao i bilo gde iz regije Evia, moguće je poći u obilazak Atine, zbog blizine – od grada Halkide do Atine razdaljina je svega 77 kilometara (sat vremena vožnje + vreme potrebno da pronađete parking u Atini, što može biti  jedan od težih zadataka na putovanju).

Evia se odlikuje povoljnim klimatskim uslovima, bogatom florom i faunom i dugim peščanim i šljunkovitim plažama.  Na ostrvu se može pronaći i mnoštvo termalnih izvora, bogatih arheoloških nalazišta, manastira i tradicionalnih sela.

Bogata flora i fauna, povoljni klimatski uslovi, bogata duga sezona, mnoštvo prelepih plaža i termalnih izvora čine Eviju jednom od najpopularnijih destinacija među Grcima. Evia je ostrvo izuzetno bogato borovim šumama, pa ne čudi da Pefki u bukvalnom prevodu znači bor. Postoji beskrajne peščane i šljunkovite plaže, na kojima često nema gužve jer je reč o velikom prostranstvu.



Jedna od najlepših je peščana plaža Alikes koja se nalazi na 10-ak kilometara od Halkide, u selu Druzija. Kristalno čista voda, sa svim potrebnim sadržajima – tuševi, kafići, ležaljke – čini ovu plažu nezaboravnom. Jednako lepa plaže je i Eliniki sa prekrasnim ostrvcetom na kojem je crkva Sv. Nikole. Ko više voli šljunak, osim Pefkija, i plaža Vasiliki se pruža u nedogled i raj je za kampere. Vulkanska ostrva Lihades, na jugo-zapadu Evie, satkana su od crnog kamena, a osim delfina posećuju ih i foke koje možete videti u ovom delu.

Ostrvo je, takođe, bogato arheološkim nalazištima, manastirima, tradicionalnim selima i jedno je od omiljenih letovališta koje pruža velike mogućnosti odmora i zabave. Najpopularnija mesta među turistima su Pefki, Limni, Edipsos, Eretria itd.



Naši turisti preferiraju mesta Pefki, Limni, Edipsos, pre svega zbog toga što se nalaze na severnom (nama najbližem delu Evie), ali i zbog cene smeštaja, koji je u ovim mestima povoljniji nego u drugim mestima na ostrvu. Grci ipak više vole južnije delove Evie, gde im se nalaze vrhunska letovališta, klima je još toplija i plaže su još lepše. Naravno, cene smeštaja rastu u skladu sa kvalitetom ponude.



Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *