Lihadonisia ostrva

Lihadonisia ostrva

Foto: www.mysteriousgreece.com

Lihadonisia su čuveni vulkanski arhipelag sačinjen od 15 veličanstvenih ostrva u blizini Evije koja među našim turistima predstavljaju najpopularniji izlet na ostrvu.Zbog velikog broja malih ostrva i tirkizne boje mora, koja ih okružuje često ih nazivaju grčkim Sejšelima.
Najlepši prizor je naravno iz vazduha, tako da slike ipak govore više od reči. Gotovo u svakom većem turističkom mestu možete naći organizovan odlazak na ova prelepa ostrva i njihove peščane plaže.

Cena obilaska ostvra Lihadonisia nije baš jeftina i kreće se do 30 eur, gde je obično u celodnevni izlet uključen i ručak. Postoje i jeftinije varijatne samo sa prevozom. U zavisnosti gde ste smešteni na Eviji, računajte da ćete jedan deo ići autobusom, pa tek onda preći na brod  kojim se vozite do konačnog odredišta.
Brodovi za Lihadonisia kreću iz mesta Cavos, Agios Georgios, a takođe idu iz mesta Kamena Vurla na kopnu. Postoje brodovi koji kreću na ostrva iz luke Edipsos. Cene stalno variraju tako da je najbolje da se raspitate na licu mesta. Možete čak i da se cenkate, a za decu je vožnja često gratis.U području Lihadonisia stanište ima mediteranska foka, a ako imate sreće videćete  možda i delfine. Obično ekskurzije sa brodom vode i do ruševina starog broda iz II svetskog rata.
Neke prevoznici imaju moderne glisere sa providnim dnom gde možete uživati u bogatom morskom svetu.
Pauza se pravi na najvećem ostrvu, gde se obično u nekoj od taverni na plaži ruča, i duže boravi zbog kupanja.

Interesantan je i taj podatak da je 1928 godine na Lihadonisia živelo 70 stanovnika, i da su se vremenom svi iselili, tako da su tokom 60 godina, ostrva su bila napuštena.Danas na njemu u sezoni ima dosta ljudi a celo područje je pod zaštitom države. Najveće ostrvo se zove Monolia, dok su manja Steno, Vayia, Pontikonisia…
Sva ostrva okružuje tirkizno more, vrlo topla i plitka voda sa zlatnim peskom. Najorganizovanije ostrvo sa turistički uređenim plažana je najveće ostrvo Manolia.

mapu ostrva mogledajte ovde:Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *