Elinika plaža (Plaža Svetog Nikole)

Elinika plaža (Plaža Svetog Nikole)

Elinika plaža je simbol Evije. Njen zaštitni znak. Nalazi se na istočnoj obali ostrva, kada krenete magistralnim putem (pravac Istiea – Chalkis) na oko 26 km od samog mesta Istiea.Elinika (Agios Nikolaos) je istoimeno selo, sa oko 500 stanovnika, koje spada u jedno od najstarijih sela na ostrvu. Nalazi se na brdu, okružen divnom borovom šumom. U samom mestu postoji mogućnost pronalaženja privatnog smeštaja. Pogled na Egejsko more je veličanstven.

Plaža Elinika je jedna od najlepših i najslikovitijih plaža Evije. To je prelep mali zaliv, okružen borovom šumom. Plaža je peščana, sa vrlo plitkom vodom, i idealna je za porodice sa malom decom. Zbog velikog plićaka, i mirnog zaliva bez talasa, voda mora je uvek topla.
Preko puta se nalazi malo ostrvce sa crkvicom Svetog Nikole, do kojeg možete da doplivate.

NAPOMENA: Ostrvo deluje mnogo bliže nego što jeste, plivajte do njega samo ako ste iskusan plivač!

Zbog svog položaja, na istočnoj obali, plaža je popodne uvek u hladu. U avgustu, na plaži je uvek gužva, i postoji problem za parkiranje. Na plaži su uglavnom turisti iz Srbije.

Iznad same plaže je kafić, koji ima odličan pogled na tirkizno more i malo ostrvce Svetoga Nikole, a cene su veoma povoljne. Naglašavo da toalet na plaži ne postoji, morate se popeti do kafića. Vlasnik kafića je dobar momak koji voli goste iz Srbije.

Postoji javni autobuski prevoz iz mesta Pefki koji vozi u mesto Elinika više puta dnevno. Cena povratne karte je 3 EUR. Treba imati na umu da od same stanice, pa do plaže ima oko 15 minuta hoda putem kroz koji nema hlada. Mislimo da je plaža vredna svakog napora i toplo je preporučujemo, pogotovo svima koji letuju u mestu Pefki.Za sve one koji putuju sopstevnim prevozom po Eviji, preporučujemo korišćenje navigacije, jer putokazi često nisu na engleskom, niti su jasno obeleženi. Turizam je još uvek u fazi razvoja, pogotovo na severnom delu ostrva.
Na ovom, 180 kilometara dugom ostrvu, nešto manjem od Krita, osim domaćih, Srbi su praktično jedini turisti. Iako se na Eviji nalazi Manastir Svetog Jovana Rusa, posle Meteora najvažnijeg svetilišta u Grčkoj, Rusi još nisu osvojili ovaj deo sveta, dok su Francuzi i Slovaci polako počeli da istražuju ovu novu destinaciju.

Na ostrvu Evija ćete sigurno da se osećate kao da ste uleteli u neki vremepolov. U malobrojnim pekarama prave onaj davno zaboravljeni hleb sa „devet kora“, vredne domaćice redovno u plehovima donose meso sa krompirom da se baš tu ispeče njihov porodični ručak, iz kamioneta vas, koji polako kruži gradom, preko razglasa obaveštavaju o prodaji svojih proizvoda, a stare Grkinje ne propuštaju da se uveče zaslade lukumadesima (krofnice ili priganice) prelivenim medom.Iza ove plaže nalaze se dve manje plaže koje nemaju turističke sadržaje i manje su poznate i posećene, ali ako ste već tu svakako ih vidite. Lepe su, skoro netaknute.4 Komentara

  1. Plaza je blago receno katastrofa!!! Voda prljava i mutna,trava na sve strane…djubre nisu cistili odavnoooo…
    Samo dubite dragoceno vreme da bi stigli i videli katastrofu!!@

    • Nije tačno. Mi smo se vratiili pre tri dana odatle. Mesto je extra pogotovo ko ima malu decu. more čisto i toplo. Deca su uživala. Ronili do ostrvceta i oko njega more prozirno. Žao mi je što ne mogu da postavim snimak pod vodom koji smo snimali tamo. Svaka preporuka.

  2. Poštovani molim vas za koordinate za plažu sveti nikola, nalazim se u pefkiju. Pozdrav Milan

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *