Južna Evija – ostrvo Skiros

Južna Evija – Skiros

Foto: http://wikimapia.org / ishull

Najveće ostrvo Severnih Sporada očarava svojim različitim predelima: Planinskim terenom, borovima, prelepim peščanim plažama, slikovitim uvalama… Njegova individualna priroda je zanosna i savršena za sve vrste aktivnosti i oblike turizma.Ime ostrva Skiros, preuzeto je iz čuvenog Skirian- mermera raznih boja, od koga su Rimljani nekada gradili svoje plemićke kuće.

Narodna umetnost je posebno razvijena, sa naglaskom na duborez, tkanje, vez i grančarije.
Stanovnici Skirosa su uglavnom bave uzgojom životinja. Tako da je ovde veoma vredna degustacija i kupovina raznih vrsta sireva sa ostrva, kao i preukusne jagnjetine i kozjeg mesa.
Skiros je doživeo veliki razvoj turizma u proteklih nekoloko godina. Sam primer su i mnogi novi hoteli, koji nude posetiocima sve željenje pogodnosti. Takođe, pristup do ostrva je olakšan jer je sada moguće pristupiti kako novim automobilskim trajektom, a postoji i aerodrom.


Ovo mesto je poznato i kao područje gde je Tezej umro, kada ga je kralj Likomedes, plašeći se za svoje presto, bacio sa litice. Takođe, na ovom području je Tetida sakrio svog sina Ahila, maskiravši ga u devojčicu, kako bi ga zaštitio, ali je Osidej, razokrivši mu masku, uzeo Ahila i poveo ga sa njim u Troju.
Ostrvo danas. Ustvari i samo ostrvo danas jeste živi muzej. Tradicionalna Skzrian kuća u obliku kocke, poznata je zbog svoje posebne estetike i zbog apsolutne uklopljenosti u najmanjem mogućem prostoru.
Dekorativni motivi koji se koriste u lokanoj narodnoj umetnosti uzeti su iz prirodne i društvene sredine a mnoge tradicije očuvale su istinsku narodnu svest stanovnika ostrva.

Glavne atrakcije na ostrvu

Grad Skirosa, ili Chora izrađen je amfiteatralno na brdu; na vrhu brda nalazi se drevni Akropolj, koji je tokom vizantijskog doba pretvoren u Zamak. Drevni zidovi, kao i ostaci vizantijskog i mletačkog utvrđenja još uvek su netaknuti.

Manastir Agios Georgios na utvrđenom položaju, dominira na ovoj poziciji. Manastir ima odlične zidne slike i jedan dreveni ikonostas. Sagrađen je u 10. veku od strane careva Tsimiskisa i Foakasa.
Arheološki muzej Skirosa, obuhvata eksponate iz iskopina u Palamari i iz hrama Apolo na Fourka brdu, dok je folkorna kolekcija u istoj zgradi, i treba napomenuti da obuhvata tradicionalne modele Skiroskih domova.Faltaits Muzej je jedan od najboljih grčkih folklornih muzeja, a takođe je i Centar za tradicionalne studije.
Odlična crkva Agia Triada, koja drži statuu Roberta Bruke (skulptura profesora Michalis Tombrosa) engleskog pesnika i ljubitelja grčke kulture nalazi se na trgu. Bruk (Brooke) koji je umro na Skirosu u 1915. godine, dok je bio na britanskom ratnom brodu, a njegov grob je u Treis Boukes-u, prirodnoj luci na najužoj tački ostrva, između dva velika ostrva Sarakiniko i Plateia. Ovde je takođe i predivan pogled na Kambos i na prelepu plažu Magazije.

Na Palamariju postoji iskop treće milenijumskog naselja, čiji su stanovnici razvili trgovinu sa drugim ostrvima na arhipelagu. Skiros je naseljen od ranog neolita.
Ostrvo je podeljeno na dva dela, povezano ravnim zemljištem od Kalamitsa do Ahilli zaliva (zaliv odakle je Ahil rekao da ga mora prepustiti Troji). Severozapadni deo je zelen i pod borovom šumom, a jugoistočni deo je brdovit i kamenit, što stvara jedan kontrast.

Skiros ima oko 300 crkava i kapela, od kojih mnoge imaju važne funkcije. Svaka kapela ima svoju poziciju i svoju posebnu draž. Takođe, ostrvo ima bezbroj plaža. Napomenućemo samo neke: Magazia poznata kao Gialos Molos, Gyrismata, Pouria, Pefkos, Aghios Petros, Kyra Panagia, Agios Fokas, Acherounes, Kolympada, Treis Boukes, Kalamitsa, Achilli, Aspous, Palamari, Atsitsa…

Kochylas (alt.792m) u južnom i nepristupačnom delu ostrva, deo je mreže NATURA 2000 (GR2420006). Skiros Chora, zaliv Kalogrije (Kalogria), Atsitsa i obližnja borova šuma (AT2011032), kao i ostrvo Sarakino (AT5011061), označeni su kao pejzaži sa izuzetnim prirodnim lepotama.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *