Uskoro „Grčki vikend“ na Trgu republike

ZAIGRAJTE SIRTAKI I PIJTE UZO USRED BEOGRADA: Uskoro „Grčki vikend“ na Trgu republike

– Na ovaj način ukazujemo turistima koliko su značajni odnosi između Srbije i Grčke, dobar odnos Beograda sa Atinom i Solunom, kao i sa regijama koje su popularne tokom letnje sezone – rekla je gradska sekretarka za privredu Tijana Maljković

Manifestacija “Grčki vikend” biće održana prvi put 14. i 15. maja na Trgu republike, s ciljem promocije srpsko-grčkog prijateljstva, tradicije, kulture, muzike i gastronomije iz zemlje Helena.

Gradska sekretarka za privredu Tijana Maljković je rekla da je ovakav događaj trebalo da se održi mnogo ranije, ali i da za ovakvu manifestaciju nikad nije kasno.

Grčki vikend će biti od posebne koristi pre svega domaćim turistima i grđaanima prestnoice. Na ovaj način ukazujemo turistima koliko su značajni odnosi između Srbije i Grčke, dobar odnos Beograda sa Atinom i Solunom, kao i sa regijama koje su popularne tokom letnje sezone – ukazala je Maljkovićeva na konferenciji za novinare u hotelu “Ekscelzior”.

Ona je istakla da ova manifestacija ima poseban značaj za Sekretarijat za privredu, koji je resorno zadužen za razvoj malih i srednjih preduzeća, kao i turizma u glavnom gradu jer će se tada predstaviti veći broj kompanija, članica Grčke biznis asocijacije. To će, prema njenim rečima, omogućiti da se spoje naši proizvođači sa grčkim uvoznicima i na taj način plasiraju domaće proizvode u Grčku, ali i obrnuto.

Foto: Beoinfo

Foto: Beoinfo

Grad Beograd ima 56.000 registrovanih privrednih subjekata na teritoriji prestonice, za koje će biti od značaja da posete ovu manifestaciju i spoje dobre privredne kontakte – ukazala je resorna sekretarka.

Događaj će biti veoma primamljiv za Beograđane, domaće goste, ali i za strance, kojih je sve više u našoj prestonici, istakao je vršilac dužnosti direktora Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović.

Značajan broj stranih turista u Beograd dolazi iz severnog, makedonskog dela Grčke.

Prezentacija našeg glavnog grada intenzivirana je tokom prethodnih nekoliko godina i u Atini i u Solunu, a na zadovoljstvo obe strane – ukazao je Popović.

Direktor ekonomskog i trgovinskog odeljenja Ambasade Grčke Haralambos Kunalakis istakao je da su grčko-srpski odnosi zasnovani na sličnim istorijskim prilikama i iskustvima. Snaga tih odnosa, kako je rekao, nastavlja da se razvija neprekidno u skladu sa bliskim političkim, kulturnim i poslovnim vezama, a “Grčki vikend” upravo predstavlja te dobre odnose.

Foto: Beoinfo

Foto: Beoinfo

Direktorka Kancelarije grčke nacionalne turističke organizacije Sofija Lazaridu istakla je da je cilj ove manifestacije produbljivanje tradicionalno dobrih odnosa dve zemlje i dva naroda.

Poseban segment najavljenog događaja biće turizam, koji je jedna od najznačajnijih ekonomskih aktivnosti Grčke, koja je već godinama jedna od najomiljenijih destinacija za srpske turiste. Svake godine dočekujemo više od 800.000 Srba, dok se ove sezone, na osnovu rezervacija, očekuje povećanje broja turista za 20 odsto – najavila je Lazaridu i podsetila da veliki broj grčkih turista posećuje Srbiju, posebno Beograd.

Posetioci “Grčkog vikenda” imaće mogućnost da na Trgu republike uživaju u mirisima, ukusima i zvucima Grčke. Očekuje se nastup međunarodno poznatog folklornog ansambla “Likio Elinidon” iz Larise, uz pratnju benda “Model vej”. U čast “Grčkog vikenda” u Narodnom pozorištu biće izvedena “Antigona”, dok će Pozorište na Terazijama igrati predstavu “Grk Zorba” i popularni mjuzikl “Mama mia”.

Organizator manifestacije je Udruženje internacionalnog prijateljstva. Generalni sponzori su Ambasada Grčke u Beogradu, Kancelarija grčke nacionalne turističke organizacije, Turistička organizacija Srbije, Grad Beograd, Turistička organizacija Beograda i Helensko privredno udruženje Srbije.

(Izvor: Telegraf.rs)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *