Edipsos-Loutra-Aidipsou-Evia-Evija-Eubea-Grcka-Greece-www.mojagrcka.com-32
Edipsos-Loutra-Aidipsou-Evia-Evija-Eubea-Grcka-Greece-www.mojagrcka.com-32

Loutra Aidipsou (Edipsos)

Loutra Aidipsou (Edipsos)

Edipsos je moderno letovalište koje se nalazi na severozapadu ostrva Evia. Nalazi se tačno naspram Kamene Vurle na kopnenom delu, a od mesta Pefki je udaljen oko 40 km južno.Ovde se nalazi i trajektna luka koja je povezana sa kopnom. Edipsos je jedno od najpoznatijih banjskih odmarališta u Grčkoj, poznat po svojim termalnim mineralnim izvorima, koji se direktno ulivaju u more, sa temperaturom od 34 stepeni do čak 70 stepeni. Edipsos je jako popularan medju starijim turistima, ali takodje dolaze i mladje žene koje imaju razne ginekološke probleme. Ovde ćete pronaći najluksuznije SPA hotele sa termalnim bazenima, ali i mnogo jeftinog apartmanskog smeštaja.

More na Eviji, nije baš toliko toplo, što se najviše odnosi na istočnu obalu Evije, ali to nije slučaj sa Edipsosom, tako da je zbog termalnih izvora, more izuzetno toplo i za svaku preporuku. Ovi termalni izvori izviru iz dubine od čak 3000 metara i direktno se ulivaju u Egejsko more.
Gradska plaža u Edipsosu nije baš najatraktivnija plaža u Grčkoj. To je pretežno peščana, u nekim delovima i šljunkovita plaža. Odlikuju je kameni bazeni u koje se slivaju termalne vode, i u kojima temperatrura vode prelazi 80 stepeni. Duž plaže se u atraktivnim slapovima slivaju termalne, tople vode, a mnogi posetioci na plaži se guraju baš upravo ispod tih lekovitih, vrlo toplih mlazeva vode.

Prija bolnim ledjima, artritisu, reumi, dermatološkim problemima, disajnim putevima….Ako budete dovoljno uporni, da čekate da se neka fina baka skloni, imaćete to zadovoljstvo i da se vi direktno banjate, pa koliko izdržite. Daleko od toga ga se ovde kupaju samo stariji turisti, baš naprotiv.

Zbog tople vode, u avgustu su meduze takodje česta pojava u ovim vodama, tako da treba biti oprezan. Edipsos se kao banja spominje još u grčkoj mitologiji- po kojoj je boginja Atina tražila od Hefesa (boga vatre) da joj napravi mineralne izvore u kojima bi Herakle mogao da povrati snagu kad ispuni njenih čuvenih 12 zadataka. Tako je i bilo. Banja datira još iz rimskog perioda gde je ugostila rimske careve – Adrijana, Marka Aurelija, filozofa Aristotela, pa čak i srpskog kralja Petra I Karđorđevića, čuvenu Mariju Kalas, Gretu Garbo, Onazisa, Čerčila…Ovde se nalaze i ostaci hrama Dafniforos Apolo, Palaestra sa prelepim mozaicima i staro pozorište.Sama banja ima vrlo razvijenu turističku infrastrukturu. Takodje se može primetiti da je nekadašnji sjaj i glamur ipak nestao, tako da zbog recesije, ima mnogo napuštenih hotela uz samu obalu mora. Na izlazu iz mesta prema severu, ima puno privatnog smeštaja, koji direktno izlaze na plažu. Ovde se može uz cenkanje dobiti dosta povoljno noćenje. Na Eviji turizam, još uvek nije toliko razvijen,tako da ovde Grci još uvek nisu dobro savladali engleski. To ne predstavlja veliki problem u smislu da se sa njima cenkate i dobijete dobru cenu za vaš boravak. Polako počinju da niču natpisi u tavernama i na srpskom jeziku, što znači da smo kao turisti osvojili i ovo područje Grčke.

Noćni život u Edipsosu je brlo bogat. Postoji veliki izbor taverni, restorana, fast foodova, poslastičarnica, igraonica za decu, kockarnica i sl. Ovde se često održavaju folklorni koncerti u organizaciji grada.

Banja Edipsos je dobra pozicija za obilazak severne Evije. Odavde možete otići do Kavosa, još jednog lepog mesta na Eviji, gde možete iznajmiti čamac do obližnjeg malog ostrva zvanog Lihades. Na čitavom ovom potezu uz more, smo našli milion školjki, raznih oblika. Jedna od atrakcija je rt Gregolimano za koga svi kažu da podseća na Zlatni rat u Bolu na Braču. Ovde se nalaze vrhunske plaže i još lepše more. Grci su to iskoristili i podigli eskluzivan resort Klub Med za goste sa dubljim džepom, i ogradili veći deo obale. Iako je Klub samo za goste hotela, niko vam neće praviti problem da udjete i razgledate.Iz Edipsosa možete doći i do plaže Elinika, na severoistoku, blizu mesta Pefki, koja je proglašena za jednu od najlepših plaža na Eviji.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *