Site icon Moja Grcka : svi mi koji volimo Grčku

Evia – informacije

Evia – informacije

Regija Evia (naziva se još i Eubeja ili Evija), predstavlja ostrvo Evia sa okolnim manjim ostrvima. Ostrvo Evia je najveće ostrvo Egejskog mora, a drugo po veličini u celoj Grčkoj, sa površinom od 3684 km².U prefekturi Evia živi više od 200 000 stanovnika, na ostrvu koje se prostire u pravcu severoistok – jugozapad, u dužini od 180 kilometara, sa promenljivom širinom ostrva – od 6 do 45 kilometara. Nalazi se zapadno od prefektura Beocija i Atika, u blizini Atine, ostrva Skiatos, Kiklada i na 200 kilometara Soluna, pa je našim turistima moguće doći kolima bez usputnih noćenja . Do Evie se može doći trajektom iz mesta Glyfa, koje se nalazi na pola puta između Volosa i Lamije.

Cene trajekta za 2016 možete pogledati OVDEPrestonica Evije je grad Halkida, veoma važan i uticajan u antička, ali i moderna vremena. Od Halkide, kao i bilo gde iz regije Evia, moguće je poći u obilazak Atine, zbog blizine – od grada Halkide do Atine razdaljina je svega 77 kilometara (sat vremena vožnje + vreme potrebno da pronađete parking u Atini, što može biti  jedan od težih zadataka na putovanju).

Evia se odlikuje povoljnim klimatskim uslovima, bogatom florom i faunom i dugim peščanim i šljunkovitim plažama.  Na ostrvu se može pronaći i mnoštvo termalnih izvora, bogatih arheoloških nalazišta, manastira i tradicionalnih sela.

Bogata flora i fauna, povoljni klimatski uslovi, bogata duga sezona, mnoštvo prelepih plaža i termalnih izvora čine Eviju jednom od najpopularnijih destinacija među Grcima. Evia je ostrvo izuzetno bogato borovim šumama, pa ne čudi da Pefki u bukvalnom prevodu znači bor. Postoji beskrajne peščane i šljunkovite plaže, na kojima često nema gužve jer je reč o velikom prostranstvu.Jedna od najlepših je peščana plaža Alikes koja se nalazi na 10-ak kilometara od Halkide, u selu Druzija. Kristalno čista voda, sa svim potrebnim sadržajima – tuševi, kafići, ležaljke – čini ovu plažu nezaboravnom. Jednako lepa plaže je i Eliniki sa prekrasnim ostrvcetom na kojem je crkva Sv. Nikole. Ko više voli šljunak, osim Pefkija, i plaža Vasiliki se pruža u nedogled i raj je za kampere. Vulkanska ostrva Lihades, na jugo-zapadu Evie, satkana su od crnog kamena, a osim delfina posećuju ih i foke koje možete videti u ovom delu.

Ostrvo je, takođe, bogato arheološkim nalazištima, manastirima, tradicionalnim selima i jedno je od omiljenih letovališta koje pruža velike mogućnosti odmora i zabave. Najpopularnija mesta među turistima su Pefki, Limni, Edipsos, Eretria itd.Naši turisti preferiraju mesta Pefki, Limni, Edipsos, pre svega zbog toga što se nalaze na severnom (nama najbližem delu Evie), ali i zbog cene smeštaja, koji je u ovim mestima povoljniji nego u drugim mestima na ostrvu. Grci ipak više vole južnije delove Evie, gde im se nalaze vrhunska letovališta, klima je još toplija i plaže su još lepše. Naravno, cene smeštaja rastu u skladu sa kvalitetom ponude.Exit mobile version