Ios
Ios

Ios

Upoznajte Ios

Ostrvo Ios je deo ostrva Kiklada koji se nalazi na koordinatama 36°43′ N 25°20′ E. Poznat je po intenzivnom noćnom životu u kojem možete uživati u turističkom centru Mylopotas kao i u luci Ormos.Ipak, pored zabave ostrvo turistima može ponuditi mnoštvo turističkih atrakcija kao i mirnih i skrivenih mesta. Obala Iosa predstavlja kilometarski niz finog, mekog peska gde je more smaragdno zelene boje i izuzetno čisto.
Celo ostrvo je u znaku poroka, pa shodno tome i barovi, diskoteke… nose takve nazive: 69, vergine, orgasmus..Glavni slogan na Iosu je: Ludi provod do ranih jutarnjih sati. Živi se noću, spava se danju. Dešava se da poneka grupa mladića pretera sa alkoholom (ili drugim stvarima), ali sve je u granicama tolerancije.

Ios je bio naseljen od ranog Cikladskog perioda što dokazuju arheološka nalazišta po celom ostrvu. Zidine dvorca, otkrivene na zapadnom i severnom ulazu u Horu, svedoče o postojanju vrlo razvijenog društva u drevnim vremenima.

Na ostrvu postoje tri naseljena mesta na zapadnoj obali ali je samo Hora (Chora), koja je i glavni grad Iosa, nastanjena tokom cele zime.

Na Iosu postoji mnoštvo prelepih plaža. Iako je na ostrvu poprilično razvijen turizam, možete pronaći zaklonjene i udaljene plaže, čak i u punoj sezoni. Sve su plaže potpuno opremljene sa mnoštvom sportske opreme i sa raznovrsnim sadržajima za svačiji ukus.

Najpoznatije plaže na Iosu:Kalamos, Koumbara, Manganari, Mylopotas, Papa, Plakes, Psathi, Yialos, Agia Theodoti.

Prevoz na Iosu:

Autobusi voze svakih 15 minuta između Ormosa, Hore i Mylopotasa. Svakih sat vremena saobrać i autobus između Ormosa i Koumbare.

Lokalni autobusi se zaustavljaju ispred hotela na putu do svojih destinacija.Privatni izleti autobusom dostupni su svaki dan od Ormosa, Hore i Mylopotasa do plaža Manganari i Agia Theodoti.

Informacije o redu vožnje i cenama putnih karata možete pronaći u bilo kojoj turističkoj agenciji na Iosu.

Broj taksi vozila je ograničen ali voze do Ormosa, Hore, Mylopotasa, plaža Agia Theodoti i Manganari.

U Ormosu i Hori možete iznajmiti motocikle i automobile.

Taksi brodovi voze redovno od Ormosa do plaže Manganari i ostalih plaža na Iosu.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *