Ženske figure čuvaju misterioznu grobnicu u Grčkoj

Ženske figure čuvaju misterioznu grobnicu u Grčkoj

Izvor: National Geographic

Grčki arheolozi načinili su još jedno neverovatno otkriće prošle subote kada su iskopali dve fino izvajane karijatide – ženske figure – unutar misteriozne grobnice iz vremena Aleksandra Velikog, u Amfipolisu, oko 105 kilomatara udaljenog od Soluna.

Isklesane u mermeru sa tragovima plave i crvene boje, karijatide su pronađene kada je tim arheologa, predvođen Katerinom Peristeri, uklonio peščani sloj zemlje ispred zapečaćenog zida.

Statue su stajale između dva mermerna stuba koja su držala gredu. Uz tuniku sa rukavima i minđuše, prikazana je i njihova duga i gusta koca koja pokriva ramena. Dok je lice jedne karijatide skoro potpuno sačuvano, drugo nedostaje.

„Desna ruka zapadne karijatide i leva ruka istočne su ispružene, kao da simbolično sprečavaju bilo koga da pokuša da uđe u grob.“, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture Grčke.

Ranije je tim otkrio dve obezglavljene sfinge bez krila koje čuvaju ulaz u grobnicu.

„Prisustvo drugog zapečaćenog ulaza sa karijatidama ide u korist ideje da je u pitanju izuzetan spomenik od posebnog značaja.“, navodi se u saopštenju.

Delovi statua, poput delova dlana i prsti, pronađeni su u zemlji. Takođe, savršeno očuvan pravougaoni mermerni blok, dugačak 4,26 metara i širok skoro metar, iskopan je na dnu grobnice. Sa druge strane ogromnog bloka, arheolozi su našli plavu, crvenu i žutu dekoraciju, koje predstavljaju panele sa rozetama u centru. Druge rozete su ranije pronađene, uklesane u mermernu gredu.

Prema rečima Endrjua Čaga, autora knjige „Potraga za grobnicom Aleksandra Velikog“, rozete iz Amfipolisa neverovatno liče na one koje ukrašavaju strane zlatnog kovčega iz grobnice Filipa II, oca Aleksandra Velikog.

„Čini se da su rozete obeležje onoga kome pripada grobnica.“, rekao je Čag. Trenutno, Čag smatra da je Olimpija, Aleksandrova majka, osoba kojoj najverovatnije pripada ova veličanstvena grobnica.

„Karijatide su zaista spektakularno otkriće. Činjenica da sada imamo drugi par isklesanih ženskih čuvara podržava moju ideju da grobnica pripada važnoj kraljici.“, rekao je Čag.

On je takođe napomenuo da su sfinge koje čuvaju ulaz u grobnicu bile simbol makedonskih kraljica krajem IV veka pre naše ere.

„Sfinge nisu posebno uobičajene među grobnicama važnih Makedonaca u tom vremenu, ali je značajno da su sfinge bile istaknuti deo dekoracije dva trona pronađena u grobicama makedonskih kraljica sa kraja IV veka pre naše ere.“, naveo je Čag.

Jedan od tronova dekorisanih sfingama pripadao je Euridici I, babi Aleksandra Velikog. Istorijski podaci govore da su postojale dve makedonske kraljice koje su umrle u Amfipolisu u poslednjem kvartalu četvrtog veka pre naše ere: Olimpija i Roksana, Aleksandrova žena.

„Olimpija deluje kao najozbiljniji kandidat za sada, dok je Roksana na drugom mestu, a kombinacija njih dve je skoro nemoguća.“, zaključuje Čag.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *