Trojanski konj – mit ili istina

Trojanski konj – mit ili istina

 
Izvor: National Geographic

Detalji Trojanskog rata još uvek izazivaju polemiku u stručnim krugovima, a najviše pažnje privlači priča o čuvenom i kobnom poklonu koji su naivni Trojanci primili od svojih neprijatelja. Da li je reč o Homerovoj umetničkoj domišljatosti ili se sve tako zaista i dogodilo?

Već stotinama godina, istoričari pokušavaju da proniknu u tajnu Trojanskog rata i obmane za koju se veruje da ga je okončala. Troja je pronađena, utvrđeno je ko su bili glavni akteri ovog slavnog rata, ali još uvek nema odgovora na pitanje da li je slavni konj samo metafora ili stvarna prekretnica u ratu između Ahajaca i Troje.

Jedan od najčešće korišćenih izvora u istraživanju priče o Troji jeste Homerova „Ilijada“, priča o ljubavi, osveti i smrti. Mnogi teoretičari književnosti odavno su se složili da je svojim velikim delom ovaj ep alegoričan prikaz stvarnih događaja, ali je oduvek bilo istoričara koji su, ipak, verovali da u delovima koji se smatraju alegoričnim ima i istorijskih zapisa.

Međutim, kada je nemački arheolog Hajnrih Šliman u drugoj polovini XIX veka pošao tragom drevne i slavne civilizacije, nije dobio podrške koliko podsmeha, naročito zbog toga što je svu svoju imovinu potrošio na arheološka istraživanja. Ubrzo se više niko nije smejao – Šliman je pronašao Troju u Hisarliku (u današnjoj Turskoj), a naučnici su ponovo obratili pažnju na Homerovo delo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *