Ogroman podni mozaik otkriven u Grčkoj

Ogroman podni mozaik otkriven u Grčkoj

 
Izvor: National Geographic

U misterioznoj grobnici iz doba Aleksandra Velikog u Amfipolisu otkriven je ogroman podni mozaik na kojem je oslikan čovek koji vozi kočije.

Arheolozi su iskopali grobnicu iz vremena Aleksandra Makedonskog u severnom delu grčke oblasti Makedonije. Mozaik datira iz IV veka pre naše ere.

Sićušni kamenčići bele, crne, plave, crvene, žute i sive boje stvaraju sliku kočija koju vuku dva bela konja, a u kojoj se nalazi bradati čovek sa vencem od lovorovog lišća. Hermes, božji glasnik u grčkoj mitologiji, stoji ispred kočija.

„Mozaik je najveći na lokalitetu, sa dimenzijama od 4,5×3 metara i nije potpuno otkriven.“, navodi se u saopštenju grčkom Ministarstva kulture i sporta. Arheolozi veruju da veličina grobnice, kao i njeni ukrasi znače da je sagrađena za neku veoma značajnu osobu.

Postoje razne glasine i teorije o tome ko je sahranjen na ovom lokalitetu: od Roksane, persijske žene Aleksandra Velikog, Olimpije, njegove majke, pa do jednog od njegovih generala.

„Grobnica je definitivno iz perioda posle smrti Aleksandra Velikog, ali ne možemo da kažemo kome je pripadala.“, rekla je Katerina Peristeri arheološkinja na lokalitetu.

Izgrađen na obalama reke Strimon, 60 kilometara od današnjeg grada Sera, Amfipolis je bio veoma važan grad drevnog Makedonskog kraljevstva pod Aleksandrom.

Roksana i njen sin Aleksandar su proterani iz Amfipolisa i ubijeni po naređenju makedonskog kralja Kasandera oko 310. godine pre naše ere. Ne postoje dokazi da grobnica možda pripada samom Aleksandru Velikom, koji je umro u Vavilonu, u današnjem Iraku.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *