Planina Olimp

Planina Olimp

Foto: en.wikipedia.org

Planina Olimp je planina Bogova, legenda naroda koja manifestuje Stvoritelja. U okviru svoje lepote i neopisive veličanstvenosti, smisao boja pretpostavlja novu dimenziju. Boje i vode čine božanski vrt univerzuma. U očima njihove fantazije, drevni Grci su videli dvanaestoro Olimijskih Bogova kako prave svoje domove na vrhu ove planine, koja je načinjena od vetra, i često prekrivena oblacima.Sveta planina uliva strahopoštovanje jer priroda je u savršenoj harmoniji i njena veličanstvenost, obim i oblik čine Olimp neverovatnim prizorom. Njeni brojni i raznovrsni valovi predstavljaju kombinaciju jednistvene lepote prirode i veličanstvenosti mita. Visina planina daje sjaj netaknutom i svetlom pejzažu, koji zrači duhovnošću i misticizmom.

Olimp je poznat širom sveta po svojim posebnim geološkim karakteristikama i po svojoj jedinstvenoj prirodi.

1938. godine proglašena je nacionalnim rezervatom prirode, a 1981. god. UNESCO ju je proglasio za zaštićeni deo globalone bisofere, što pokazuje njen značaj za čovečanstvo. Takođe proglašena je za arheološko i istorijsko mesto, jer prirodno okruženje planine sadrži veliki broj dokaza o istoriji čoveka.

Na istočnoj strani, pritup Olimpu jeste put preko Litochoro, modernog grada u podnožju planine, samo 5km od obale. Ovo takođe predstavlja jedan od zahteva za planinare koji planiraju da se popnu na vrh Olimpa, prateći upustva i savete od iskusnih članova planinskih klubova. Drugi pristup do Olimpa jeste preko Diona i Petre.Moramo da napomenemo da je jedan od autora sajta popeo Mitikas – najviši vrh Olimpa. O tome u nekom drugom tekstu.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *