Pieria – planine, tradicionalna naselja, arheološka naselja

Planine Pierije

Foto: www.pieriasociety.org

Zbog svog položaja ispod planine Olimp, Pierija je oblast koja je idealna i za planinarenje i razne sportove koji se na njenoj teritoriji mogu odvijati.Tako se Pieria može obići kako planinskim šljunkovitim putevima, koji su uređeni upravo za obilaske, tako i uz pomoć razvijenih mreža modernih puteva koje poseduje. Najviši vrhovi Pierije su Flamburo sa 2.197 m, Thoma Rahi sa 2020 m i Sarakatsana 1.980 metara.

U oblasti Pierije postoje i 2 planinarska doma u naselju Ana Milija koji se nalaze na 1000 metara, a drugi je u mestu Sarakatsana (1680 m). Planinska staza E4 prekriva Pieriju i napravljena je tako da vodi ka Olimpu. Prolazi pored vrha Flamburo, blizu naselja Ano i Kato Milia.

Tradicionalna naselja Pierije

Tradicionalna grčka naselja u oblasti Pierie mogu se naći uglavnom na Olimpu.

Na samo 5 kilometara od obale nalazi se Litohoro, poznata kao varošica sa kućama makedonske arhitekture, kaldrmom i mnoštvom kapela. Odavde kreću glavne staze ka vrhovima Olimpa.

Selo Dion, pored arheološkog nalazišta, centar je interesovanja kako za strane, tako i za domaće goste. Tokom leta oživljava antički teatar kroz brojne predstave i koncerte. Pored toga, u selu postoji i arheološki muzej.Na planini koja odvaja planinu Olimp od Pierije, koja nosi naziv Titaro, nalazi se zanimljivo naselje Svetog Dimitrija, gde se posetiocu mogu ugostiti u tavernama koje pripremaju jela po tradicionalnim lokalnim receptima.

Arheološka nalazišta Pierije

Pierija je oblast koja se može ponositi velikim brojem značajnih arheoloških nalazišta, među kojima je najveći broj otkriven poslednjih godina, a u nekim delovima iskopavanja još uvek traju. Dugogodišnjim iskopanjem došlo se do velikog broja značajnih otkrića. Pronađene su cele gradske četvrti sa prodavnicama, kućama, radionicama.

Takođe grad je okružen snažnim zidinama, a u arheološkom parku se možete prošetati među iskopinama i obići obližnji muzej. Pidna mesto, kao mesto koje je nastalo na kraju kasnog bronzanog doba, nalazi se nedaleko od Makrijalosa. Razvijalo se tokom rimskog perioda da bi kasnije nešto više slabilo tokom hrišćanskog. Najvažniji srednjovekovni grad Pierije bila je poznata vizantijska Pidna, čije je ime u 6. veku promenjeno u Kitros. Ovde je otkriven srednjevizantijski hram i ostaci tvrđave.Malo jugo-zapadno od mesta Makrijalos, smešteno je jedno od najstarijih praistorijskih naselja u Grčkoj, čija se starost procenjuje na 7000 godina.

Između Skotine i Leptokarije, nalazi se sledeće antičko mesto Levithri za koje se smatra da e mesto gde je Orfej osnovao svetilište u kom je predavao o bogu Dionisu.

I takođe, jedno od najpoznatijih jeste arheološko naselje Dion, koje je i jedno od velikog međunarodnog značaja. Smatra se kao grad boga Diasa, sveti grad antičkih Makedonaca.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *