Katerini

Katerini

Grad Katerini je prestonica oblasti Pierije, koji se nalazi na jugozapadu periferije Središnje Makedonije u blizini obale Egejskog mora. Takođe ovo je jedan od najvećih gradova u ovoj oblasti. Najstariji pisani zapisi koji pominju Katerini potiču iz 1806. godine. Dobio je ime po svetici Katarini Aleksandrijskoj iz IV veka.Nalazi se ispod planine Olimp, u primorskoj ravnici zbog čega i ima naziv Olimpska regija. More ovog grada je Solunski zaliv Egejskog mora, gde se nalaze gradska predgrađa i popularna letovališta. Kako je grad Katerini sedište istoimenog gradskog područja, koje obuhvata turističke destinacije Paraliju i Olympic Beach, turisti se ponekad odlučuju za smeštaj u ovim mestima, ali sam grad Katerini je odličan izbor za one koji se ne odriču gradske atmosfere ni na odmoru.

Katerini – street view

Klima u Kateriniju je mediteranska, koju karakterišu topla i suva leta, kao i hladne zime. Sama letnja turistička sezona traje od sredine maja do kraja septembra. Katerini ima gradsko pozorište u kome se gotovo svakodnevno održavaju predstave, pa ukoliko se možete snaći sa grčkim jezikom, vredno je posete. Tu je i Narodni muzej Pondijaca, jedan od najboljih muzeja sa postavkama predmeta iz antičke oblasti Evksinos Pondos. Takođe, zbog blizine planine Olimp, već na 20 km možete naći najbliža planinska izletišta. Poseduje nekoliko manjih, odlično uređenih parkova, koje turisti često koriste i kao izletišta.

Katerini – mapa

 

Pijaca u Kateriniju

Dobili smo pitanje gde se nalazi pijaca. mi je lično nismo posetili, ali smo pronašli na internetu da je pijaca subotom na ovoj lokaciji:


Javite nam da li je informacija tačna i šta se može pronaći na pijaci.