Početna / Putovanje u Grčku / Put do Grčke kroz Makedoniju

Put do Grčke kroz Makedoniju

Put do Grčke kroz Makedoniju

Prijateljska i bratska Grčka je već decenijama omiljena destinacija turista iz Srbije. Osim prelepog mora, uređenih plaža i gostoljubivih domaćina, ova zemlja nudi i mogućnost da proniknete u najdalje tragove ljudske civilizacije i uživate u obilasku istorijskih spomenika i lokaliteta. Ne treba, međutim, zaboraviti ni vrlo ukusnu hranu i muziku koja i te kako odgovara našem temperamentu i senzibilitetu…Sve su ovo razlozi zbog kojih se svake godine „reke“ ljudi iz Srbije kreću ka staroj Eladi.Najveći broj turista, koji putuju svojim automobilima, odlučuje se da do Grčke putuje preko Makedonije. Ovu rutu mahom koriste i turističke agencije, jer je najkraća i dosta se brzo putuje.
Šta vam je potrebno od dokumenata ako vozite do Grčke?

Ukoliko se odlučite da na ovu destinaciju krenete automobilom, morate posedovati: međunarodnu vozačku dozvolu, zeleni karton (potreban u Makedoniji), formular za prijavu udesa, međunarodno ovlašćenje, ako putujete vozilom koje nije registrovano na vaše ime, protivpožarni aparat, zdravstveno osiguranje i rezervne naočare u slučaju da imate dioptriju, odnosno da na vozačkoj dozvoli imate fotografiju sa naočarima (grčki propis).

Od Beograda do makedonske granice
Iz Beograda krećete auto – putem A1 i na naplatnoj rampi u Bubanj Potoku uzimate karticu. Odatle do graničnog prelaza Preševo preći ćete otprilike 410 kilometara. Na deonici do prve sledeće naplatne rampe, blizu Gornje Toponice kod Niša, na raspolaganju vam je 11 benzinskih pumpi, od kojih na većini možete pronaći i TNG (tečni naftni gas). Usput možete da napravite pauzu kod Velike Plane, gde je uobičajeno stajalište autobusa. Tu ćete naći i Mek Donald´s restoran i pristojne toalete.

Naplatna rampa Niš nalazi se kod poznatog motela „Nais“, koji će, prema najavama, na leto 2017. godine ponovo otvoriti vrata za goste, potpuno renoviran i modernizovan. Putarina od Beograda za putničko vozilo iznosi 730 RSD. Moguće je da ćete ovde naići na gužvu, jer uglavnom ne rade sve naplatne rampe, pa se lako formiraju kolone. Odmah posle velikog natpisa „Nais“, videćete isključenje kojim možete stići do Jugopetrolove pumpe koja je otvorena 24 sata, ali na kojoj se ne toči TNG. Sa leve strane puta, pored pomenutog motela, nalazi se i baza AMSS-a, koja, takođe, radi bez prekida, ali ne izdaje međunarodna dokumenta. Ovde je, međutim, smeštena pumpa na kojoj možete, isključivo za gotov novac, kupiti i TNG i pronaći službu za šlepovanje i razne sitne popravke vozila.Na 3 kilometra od „Naisa“ naići ćete sa desne strane na odvajanje za Pirot i Bugarsku, a nakon 13 kilometara je isključenje za Prokuplje. Nastavljate pravo i stižete na naplatnu rampu Doljevac, gde ćete izdvojiti još 190 RSD za putarinu. Na tridesetom kilometru od Niša nailazite na isključenje za Gađžin Han, a 6 kilometara dalje na izlaz za Leskovac. Nakon 28 kilometara odatle nalazi se petlja kod Leskovca, gde postoji i isključenje za Vlasotince. Na 65. kilometru od Niša završava se auto – put, koji se trenutno prostire od Horgoša do Grdelice, u dužini od 490 kilometara, ali je planirano da do maja 2017. godine bude urađen na celoj teritoriji Srbije, tako da će putovanje do Grčke biti još lakše i brže.

Dakle, kroz Grdeličku klisuru vozite magistralnim putem i na 72. kilometru od Niša nailazite na motel „Predejane“, uobičajeno mesto za predah za sve one koji putuju ka jugu. Oko motela je veliki parking, tu je i restoran sa jelima nacionalne kuhinje po vrlo pristupačnim cenama, prodavnica koja radi non – stop, kao i benzinska pumpa, na kojoj, na žalost, nema TNG-a. Planirano je da i sa novog auto – puta bude urađena petlja sa izlazom za motel „Predejane“, tako da će svakako zadržati svoj status omiljenog odmorišta. Nije zgoreg napomenuti i da se, nekoliko kilometara dalje, nalazi i motel „Džep“, koji nudi izbor najraznovrsnijih jela i pića, kao i 8 moderno opremljenih soba sa kablovskom televizijom i bežičnim internetom. Iza ovog motela naići ćete na dva dugačka tunela, gde trenutno prolaze brojni kamioni i mehanizacija, zbog gradnje novog auto – puta.

Napomena: stanje na ovom delu puta se menja ubrzano, proverite najnovije članke za trenutno stanje.Posle 15 kilometara dolazite do raskrsnice – desno vas magistralni put vodi prema Vranju, a levo je novoizgrađeni auto – put u dužini od 33 kilometra, koji preko Vranja i Bujanovca ide ka Skoplju i Solunu. Na ovoj deonici ćete naići na uređene parkinge, ali bez toaleta i kanti za otpatke. Na 126. kilometru od Niša dolazite do odvajanja za manastir Prohor Pčinjski i istoimeni granični prelaz, koji je, tokom letnje sezone, pogodna alternativa za prelazak makedonske granice zbog manje gužve. Ovde se i završava auto – put.

Ako nastavite pravo, vozite magistralom i posle 2 kilometra nailazite na isključenje za Gnjilane i Vranjsku Banju, a još 2 kilometra dalje je odvajanje za Bujanovac. Četiri kilometra odatle nalazi se poslednja pumpa u Srbiji, nakon čega opet izlazite na auto – put i tako vozite do granice. Moguće su izmene u korišćenju saobraćajnih traka zbog radova na novoj naplatnoj rampi, ali je sve propisno obeleženo. Nakon pređenih petnaestak kilometara, na 365 kilometara od Beograda, stižete na granični prelaz Preševo. Ovde ćete najpre proći carinsku, a zatim i policijsku kontrolu i nastavljate dalje ka makedonskom graničnom prelazu Tabanovce. Ovde su, tokom letnje sezone, česte gužve, pa se ponekad čeka i nekoliko sati. Verovatno ćete makedonskim carinicima, pored ličnih, putnih i auto isprava, morati da pokažete zeleni karton, polisu osiguranja, pasoš za dete, kao i saglasnost roditelja, ukoliko vodite na put tuđe dete.

Put kroz MakedonijuOdmah iza graničnog prelaza Tabanovce počinje auto – put. Vodite računa o saobraćajnim propisima i poštujte ograničenje brzine. Nije redak slučaj da odmah po ulasku u Makedoniju naiđete na policijsku patrolu. Morate, dakle, imati upaljena svetla, fluorescentni prsluk, komplet prve pomoći, rezervni točak, sijalice i protivpožarni aparat za vozila koja imaju TNG i CNG. Za nepoštovanje saobraćajnih propisa policija daje uplatnicu, a odgovarajući iznos se uplaćuje u pošti ili banci. Makedonska policija oduzima dokumenta i vraća ih nakon izvršene uplate. Kazna za nevezivanje pojasa je 40 evra, za neposedovanje sedišta za decu 45 evra, a za prelazak preko pune linije čak 300 evra. Kazne su, dakle, izuzetno visoke i ne treba se mnogo uzdatu u mogućnost dogovora sa policijom, jer to obično ne daje rezultate.

Kroz Makedoniju vozite oko 180 kilometara, od čega je 150 auto – put za čije korišćenje plaćate 200 denera, što iznosi 3,3 evra. Možete da platite i u evrima, ali je iznos veći. Ukupno morate da izdvojite 4,5 evra. Ukoliko imate mogućnost, zamenite evre u denare na ulasku u Makedoniju, i uštedite malo više od evra.

Evo i jedne lepe jednačine: evro i nešto pri odlasku + evro i nešto pri povratku = jedan lep giros. 🙂

Posle 7 kilometara od granice nailazite na prvu benzinsku pumpu, gde ćete se prijatno iznenaditi cenama goriva, koje su niže od onih u Srbiji. Oko 16 kilometara od granice nalazi se prva naplatna rampa. Ovde dajete 60 denera ili 1,5 evro, ako plaćate tom valutom. Posle 13 kilometara nailazite na odvajanje za Skoplje, a 12 kilometara dalje je izlaz za Katlan Banju. Na ovoj deonici su smerovi auto – puta razdvojeni, tako da uopšte ne vidite vozila koja dolaze iz suprotnog pravca. Vozite još dvadesetak kilometara i nailazite na drugu naplatnu rampu u Makedoniji. Ovde je potrebno da izdvojite 80 denara ili opet 1,5 evro, ako ne želite da menjate novac. Samo kilometar dalje nalazi se motel „Romantik“, gde se možete odmoriti i okrepiti po cenama koje su pristupačnije nego kod nas. Motel raspolaže lepom baštom, bazenom, dečijim igralištem, a tu je i jezero, što predstavlja posebnu atrakciju. Nakon isključenja za Veles, dolazite do treće naplatne rampe, smeštene na 94. kilometru od granice i tu plaćate 60 denara ili, opet, 1,5 evro.Odavde do isključenja za Demir Kapiju, u dužini od oko 30 kilometara, vozite neravnim putem, ali, budući da su svuda u toku neki radovi, moguće je da će i ovo biti popravljeno za nastupajuću sezonu. Na 127. kilometru od makedonske granice završava se auto – put. Ovde možete da svratite na benzinsku pumpu ili se osvežite i odmorite u kafanici „Bife Belov 113“, koja poseduje veliki parking. Posle 20 kilometara zapazićete isključenje za Dojran, Valandovo i Strumicu i, ako krenete tim putem, nakon 38 kilometara, doći ćete na granični prelaz Dojran, koji obično koriste putnici za Tasos, Kavalu, Ksanti i Aleksandropolis. Desetak kilometara od ovog skretanja nastavlja se auto – put, trenutno sa brojnim suženjima zbog radova, koji bi trebalo da budu završeni do početka turističke sezone. Pet kilometara posle isključenja za Đevđeliju, a 1 kilometar pre graničnog prelaza Bogorodica, naći ćete na benzinsku pumpu koja nudi najjeftinije gorivo svih vrsta u Makedoniji. Ima i dobar restoran, parking za kampere sa toaletom i mnoge druge pogodnosti za putnike.

Putovanje kroz Grčku

Preko graničnog prelaza Evzoni ulazite u Republiku Grčku. Napominjemo da je zabranjen unos mlečnih proizvoda, mesa i, uopšte, kvarljive robe. Možete imati sokove, vodu, grickalice, voće, povrće i slatkiše. Ovde se nalazi i Duty Free Shop, ali je preporuka da ga posetite u povratku, budući da je zabranjeno unositi u Grčku robu koja nije oporezovana.Takođe, obratite pažnju na ograničenja brzine u ovoj zemlji (50 u naseljenom mestu, 80 van grada, 110 na putu za motorna vozila i 120 na auto – putu) i pomerite časovnike za jedan sat unapred. I ovde ćete eventualne kazne za saobraćajne prekršaje morati da platite u banci ili pošti. Grčka policija ne oduzima dokumenta, ali ćete, zahvaljujući objedinjenom informacionom sistemu, biti sprečeni da napustite zemlju ukoliko niste izmirili svoja dugovanja. Kazna za nevezivanje sigurnosnog pojasa iznosi i do 350 evra, a za prelazak preko pune linije čak i 700 evra. Odmah nakon granice nalazi se odmorište sa parkingom i manjom prodavnicom. Tu je i benzinska pumpa, ali su cene goriva znatno više nego u Makedoniji.Na oko 50 kilometara od grčke granice nailazite na isključenje za Solun i dalje za Halkidiki, ali, iako je put kraći, njime se ide sporije jer se krećete kroz industrijsku zonu Soluna, uz brojne semafore. Sledeća važna raskrsnica nalazi se na oko 60 kilometara od granice i tu se pravo ide za Solun, a desno za Katerini i Olimpsku regiju. Nekoliko kilometara odatle uključujete se na auto – put za Atinu i sledeća naplatna rampa je posle 2 kilometra. Tu se plaća 1,2 evra. Desetak kilometara dalje nalazi se isključenje za Kozani, grad u centralnom delu Egejske Makedonije, i to je put za one koji idu ka Krfu i Jonskom moru. Ako nastavljate dalje ka Olimpskoj regiji, posle 5 kilometra naići ćete na još jednu naplatnu rampu. Ovde je putarina 2,2 evra. Vozićete još 25 kilometara do isključenja za Paraliju, a od isključenja sa auto – puta do mora i samog mesta morate da pređete lokalnim putem još desetak kilometara. Od Paralije do Plake udaljenost je 20 kilometara, odatle do Leptokarije vozite još 6 kilometara. Od Leptokarije do Platamona ima još desetak, a do krajnjeg turističkog mesta Olimpske regije, Nei Poria, preći ćete još samo 2 kilometra.

Ako vozite prema Halkidikiju i Tasosu, od ranije pomenute raskrsnice do Soluna stižete nakon 20 kilometara, do Nea Moudania, prvog mesta na Kasandri, vozićete 105 kilometara, a do Kavale 170 kilometra.

Put kojim se ređe ide

Ako vam se ne žuri i želite da malo uštedite na putarinama, a nekoliko sati provedete u Šumadiji i Pomoravlju, predlažemo da put do Grčke produžite za 20 kilometara, krećući se od Beograda do Mladenovca Avalskim putem, zatim magistralnim putem do Smederevske Planke, Velike Plane, Lapova, Ćuprije, Jagodine i Paraćina. Usput možete da obiđete Kosmaj, manastir Tresije, Selters Banju, manastir Koporin kod Velike Plane, čuveni akva – park u Jagodini ili neku zanimljivu lokalnu kafanicu. Na auto – put se uključujete kod Pojata i time ćete da uštedite 520 dinara za putarinu, a da potrošite litar ili dva više goriva. Ko ne žuri – može da uštedi bar na putarinama. U Grčkoj su putarine glavni razlog što su auto-putevi prazni, a mi ćemo napisati sve cake za zaobilaženje putarina koje smo otkrili u Grčkoj (do Atine i nazad možete uštedeti blizu 100 evra, mada će put trajati dosta duže).


Pročitajte...

"NAŠI SU PROLAZILI, NISU HTELI DA GUBE VREME" Srpska porodica imala kvar na kolima u Grčkoj i dobila NEOČEKIVANE POMAGAČE

„NAŠI SU PROLAZILI, NISU HTELI DA GUBE VREME“ Srpska porodica imala kvar na kolima u Grčkoj i dobila NEOČEKIVANE POMAGAČE

„NAŠI SU PROLAZILI, NISU HTELI DA GUBE VREME“ Srpska porodica imala kvar na kolima u …

Poslastičarnice u Pirotu

Svim putnicima koji kreću kolima u Grčku preko Bugarske, savetujemo da naprave pauzu u Pirotu …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

11 − five =