Trani-ammouda-beach-Sitonija-Grcka-1
Trani-ammouda-beach-Sitonija-Grcka-1

Korisne informacije o Sitoniji

Sitonija je dobila po Sithonasu, Posejdonovom sinu (Posejdon je bog mora u grčkoj mitologiji).

Sitonija, savršena harmonija planina i mora. Mesto gde besprekorna lepota borovih šuma Mediterana, bele peščane plaže, čisto tirkizno more i azurno plavo nebo očaravaju posetioce od prvog trenutka.

Naši turisti poslednjih godina na Sitoniju dolaze sopstvenim prevozom ili autobusima. Za sve one koji do Sitonije žele da dođu komfornije, blizina Soluna daje mogućnost da se do Sitonije dođe i avionom. Od prošle godine su u toku sezone uvedeni i čarter letovi pa ova varijanta može biti isplativija nego pre nekoliko godina. Sa aerodroma u Solunu do bilo kod mesta na Sitoniji možete da dođete taxijem ili rent a carom.


Na Halkidikiju, ukljućujući i Sitoniju, ne postoji železnica.

Ono što svaki turista želi da zna je šta sve može da se vidi u izabranom turističkom mestu a da ne mora da bude organizovano od strane agencije. Evo nekih naših preporuka:

– Ako se smesteni u Nikitiju, možete posetiti paleohrišćansku baziliku, crkvu posvećenu uspeću Bogorodice i ostrvo Kastri. Svakoga jula u selu Nikiti se organizuje festival „Prelazak zaliva Toroneos“.

– U blizini Neos Marmarasa posetite naseobinu iz 9. veka Parthenonas ili na ostrvu Kelyfos drevne rimske ruševine. Iz Neos Marmarosa možete da se uputite u prelepu šetnju kroz borovu šumu „Psaria“ kao i da posetitte Itamos (obližnje brdo). U Neos Marmarasu se svakog 27, Jula slavi dan svetog Pantelejmona.

– Porto Karras ima zanimljive vinarije i privatne marine.

– U selu Toroni postoje dve interesantne lokacije: Stari grad Toroni i paleohrišćanska bazilika.

– U Sartiju postoje ostaci hrama iz antičkog perioda kao i vetrenjača iz 19. veka. Svakog 15. septembra u Sartiju se slavi dan Deve Marije, i to bude interesantan vašar sa određenim programom koji je našim turistima izuzetno zanimljiv.

-Festival „Ribolov na tunu“ se svakog septembra se održava u selu Porto Koufo.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *