Da li će cena putarine kroz Srbiju u jednom smeru biti veća od cene vinjete zemalja u okruženju za desetodnevnu vožnju po njihovim autoputevima

Da li će cena putarine kroz Srbiju u jednom smeru biti veća od cene vinjete zemalja u okruženju za desetodnevnu vožnju po njihovim autoputevima

Izvor, foto: rs.n1info.com/

Tek što je krenula sezona godišnjih odmora, Vlada Srbije usvojila je na poslednjoj sednici predlog izmena Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, kojim je predviđeno poskupljenje putarina od 12 odsto, i uputila ga je u Skupštinu Srbije na usvajanje po hitnom postupku. Što znači da sa prvim danom jula najverovatnije u Srbiji na snagu stupa i novi cenovnik putarina. V.d. direktora tog Javnog preduzeća, Zoran Drobnjak kaže da će te dodatne dve milijarde dinara uložiti u održavanje puteva i da bi se putevi bolje održavali.

Za deonicu od srpske prestonice do Subotice platiće se umesto 560 – 627 dinara, a od Beograda do Niša – oko 900 dinara umesto dosadašnjih 800. Poskupljenja putarina slede i za deonice Beograd – Preševo i to za oko 100 dinara, a za korišćenje autoputa do Dimitrovgrada biće potrebno oko 120 dinara više, jer će putarina sa 990 poskupeti na oko 1.100 dinara.


Putari poručuju da Srbija u odnosu na evropske zemlje koje koriste isti sistem naplate putarina, ima najniže cene. Imaju i očekivanja: da se u budžet slije dodatni novac, a građane uveravaju da će taj novac uložiti u održavanje, ali i razvoj putne mreže.

U Hrvatskoj su putarine stvarno skuplje ali ona ima skoro 1.300 km autoputeva, a Srbija samo 700 km, Srbija ima sedam miliona stanovnika, a Hrvatska 3,8 milona, dakle, neka disproporcija postoji. Reklo bi se da kasnimo sa izgradnjom puteva jer je skupa gradnja i sve to ide na teret naših građana.

Da li će cena putarine kroz Srbiju u jednom smeru biti veća od cene vinjete za neograničeno desetodnevno korišćenje autoputeva kroz Austriju, Rumuniju i Mađarsku…?

U svakom slučaju: Ne dozvolite da Vam putarine upropaste letovanje.

Srećan put!Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *