U Grčkoj pljušte PAPRENE KAZNE za saobraćajne prekršaje, a za turiste jedna mera pravi PAKAO OD LETOVANJA

U Grčkoj pljušte PAPRENE KAZNE za saobraćajne prekršaje, a za turiste jedna mera pravi PAKAO OD LETOVANJA

Izvor: Blic, FOTO: GRCKAINFO.COM / FACEBOOK

Za razliku od ranijih godina, grčka policija je ovog leta nikada rigoroznija, o čemu svedoče i saobraćajne kazne koje iz dana plaćaju i sami Grci, a sve više i turisti.

To je slučaj i sa ljudima iz Srbije, koji su na svojoj koži osetili kako izgledaju grčki saobraćajni zakoni. Da je reč samo o novčanim kaznama, možda bi nekako i podneli, ali posledice nepoštovanja propisa još su ozbiljnije, pošto je u njih uključeno i oduzimanje dokumenata, a to znači ogromno maltretiranje.

Upravo takav maler desio se jednom zaposlenom na portalu Grčka.info, koga je juče zaustavila policija na putu Kasandra-Nea Moudania, zbog prekoračenja brzine. Epilog je plaćena kazna od 175 evra, ali i oduzeta vozačka dozvola na dva meseca. Međutim, ovo nije bila jedina kazna sa kojom se suočio.

– Dodatna kazna za našeg zaposlenog od strane kolega: da svakodnevno prati i ne propušta objave koje administratori postavljaju ovde na stranici, jer je naša upozorenja u kojima pozivamo pratioce na poštovanje saobraćajnih propisa u Grčkoj i velike novčane kazne, očigledno propustio – duhovite su bile njegove kolege na njegovu muku.

I na ovom portalu navode da se saobraćajni policajci u letovalištima prethodnih godina nisu mogli često videti, ali i da su ove godine veoma revnosni.

Takođe, navode da su saobraćajne kazne od ove godine u Grčkoj veoma visoke i osim novčanog iznosa uključuju i oduzimanje dokumenata na dva meseca i skidanje tablica sa vozila. Poseban oprez se savetuje i kada je reč o parkiranju, ali i telefoniranju tokom vožnje.

Za crveno 700 evra!

Paprenu kaznu pre dvadesetak dana, takođe na Kasandri, platio je još jedan srpski turista, i to čak 700 evra! Razlog je bio prolazak kroz crveno, a pored novca, tablice sa vozila su mu skinute na 20 dana, a saobraćajna dokumenata oduzeta na dva meseca.

FOTO: GRCKAINFO.COM / FACEBOOK

Najgore od svega što ako vam oduzmu dozvolu na letovanju, to znači dodatno maltretiranje – moraćete da se snađete kako da se vratite kući, što je naročito velika muka ako letujete sa decom, a onda da za dva meseca ponovo idete u Grčku po svoja dokumenta. Ogroman dodatni trošak u svakom slučaju.

Vožnja u papučama

Prolazak na crveno, jasno je, opasan je prekršaj, međutim Grci kažnjavaju i zbog ne tako ozbiljnih prestupa – zabranjeno je voziti u papučama!

Na plaži šetajte u papučama, automobil vozite u recimo patikama ili nekoj drugoj udobnoj obućiFOTO: VLADIMIR ŽIVOJINOVIĆ / RAS SRBIJA
Na plaži šetajte u papučama, automobil vozite u recimo patikama ili nekoj drugoj udobnoj obući

Prema grčkim zakonskim propisima, za vožnju u papučama ili otvorenoj obući, predviđena je novčana kazna od 50 evra i oduzimanje vozačke dozvole na mesec dana, zato što takva obuća može da ometa vozača pri manevrisanju. A policija, osim glavnih saobraćajnica, kontroliše i prilaze plažama.

Oduzimanje tablica

U izveštaju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, objavljenog maja ove godine, navodi se da grčka policija može oduzeti saobraćajnu ili vozačku dozvolu i registarske tablice na period od 60 dana. Tome treba dodati i da je nekadašnja odredba da je kaznu moguće umanjiti za 50 odsto ukoliko se plati u roku od 10 dana – ukinuta.

U istom obaveštenju navodi se i niz prekršaja za koje je predviđeno oduzimanje registarstih tablica i ispava:

• korišćenje mobilnog telefona u vožnji bez bežičnih slušalica, odnosno uređaja za telefoniranje u automobilu

• nevezivanje sigurnosnog pojasa

• vožnja motorcikla bez kacige

• bacanje opušaka i sličnih predmeta kojima se može izazvati požar ili udes, ili se zagađuje okolina

• parkiranje na mestima gde se onemogućava prilaz rampama za invalide ili na mestima predviđenim za parkiranje invalida

• vožnja (čak i na kraće) u zaustavnoj traci na auto-putu

• kršenje propisa kojima se reguliše prevoz dece.

Strogo se kažnjava korišćenje mobilnog telefona u vožnjiFOTO: SINIŠA PAŠALIĆ / RAS SRBIJA
Strogo se kažnjava korišćenje mobilnog telefona u vožnji

„Za neke prekršaje, kao što je kretanje teretnih vozila i autobusa duže vreme preticajnom trakom na auto-putu, oduzima se samo vozačka dozvola na 60 dana“ dodaje se.

„Cenovnik“

Auto-moto savez Srbije navodi aktuelni cenovnik prekršaja, koji izgleda ovako:

• nedozvoljeno parkiranje – od 40 do 80 evra

• prekoračenje brzine – od 40 do 750 evra

• nevezivanje pojaseva – 350 evra

• nepoštovanje pešaka – 200 evra vožnja u alkoholisanom stanju – od 0,5 do 0,8 promila – 78evra, od 0,8 do 1,1 promila – 156 evra, preko 1,1 promila – 625 evra opasna vožnja – 700 evra korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje – 100 evra.

Treba dodati da širok raspon novčane svote koji se uočava kod visine kazne za prekoračenja brzine zavisi od toga za koliko je prekoračena dozvoljena brzina i gde je prekršaj zabeležen (u naseljenom mestu ili van njega).

Iz AMSS-a dodaju da je u Grčkoj obavezno vezivanje svih pojaseva, obavezan je i trougao, prva pomoć, pa i protivpožarni aparat, koji, začudo, ne predstavlja bavezu u većem broju evropskih zemalja.

YT_Grcko_primorje_iz_automobila_vesti_blic_safe

Deca i auto-sedište

U Grčkoj je zabranjeno da se deca starija od 3 godine i niža od 1.50 metara voze na prednjem sedištu vozila. Deca do 3 godine moraju da koriste dečija sedišta odgovarajuća njihovojh težini u svim automobilima, kombijima, osim ukoliko se voze na zadnjem sedištu taksija. Dečija sedišta treba da odgovaraju ECE standardu 44/03 ili novijim.

Pravilno postavljeno sedište za deteFOTO: Z. LONČAREVIĆ / RAS SRBIJA
Pravilno postavljeno sedište za dete

Deca visine 1.35 metara i viša mogu da koriste regularne sigurnosne pojaseve. Vožnja dece na prednjem sedištu u specijalnim dečijim sedištima okrenutim suprotno pravcu kretanja vozila dozvoljena je samo kada je deaktiviran vazdušni jastuk.

Oprez

Zbog svega ovoga turisti iz Srbije bi trebalo da povedu računa kako se ponašaju u saobraćaju, pre svega kako ne bi ugrozili sebe, sopstvenu i bezbednost svoje porodice, ali i ogromnog maltretiranja ako vam oduzmu dokumenta.

 

 

 

Jedan komentar

  1. Goran Skenderović

    ja sam takođe platio kaznu za prekoračenje brzine od 175eur preprošle godine tačnije 2017.i to baš na istoj deonici puta.Bio sam stacioniran u Nea Moudaniji i jedan dan sam išao do Soluna tačnije do akvaparka 142kmh sam išao,zaustavili su me,oduzeli vozačku dozvolu i tek kada sam platio kaznu u pošti,sutra dan sam otišao po vozačku dozvolu,u neki mali gradić nisam mu zapamtio ime.Imao sam tu sreću da sam za razliku od vašeg sagovornika odmah dobio dozvolu.U poslednjih 10 godina svake godine letujem u Grčkoj npr.prošle godine na Tasosu i hoću da kažem na celokupnom Tasosu 3 policajca,a te godine u Nea Mudaniji više policije nego turista.Što u automobilu što na motorima sakriju se i gledaju greške i za čas se sa motorom stvore pored tebe.Hteo sam da mi u Nea Moudaniji bude jeftinije letovanje na kraju bila skuplja pita od tepsije.Nikako u mudanju.pozz.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *