Putarine do Grčke 2019. godine
Put do Grčke 2019. godine

Putarine do Grčke 2019. godine

Putarine do Grčke za 2019

Sezona letovanja je upravo krenula i sa njim i neke novine u vezi sa putarinama do naše omiljene destinacije za leto – Grčke.

Kad krenete na more svojim automobilom iz našeg glavnog grada, prvo plaćanje (kao i prošle godine) imate na naplatnoj rampi u Nišu 800 dinara. Ovde se u sezoni može očekivati i veća gužva.

Sledeća naplatna rampa je kod Doljevca (blizu Leskovca) gde se plaća 210 dinara.  Nakon 30 kilometara vožnje auto put prelazi u magistralni put. Ovom magistralom ćete se voziti još 15 km, posle čega vas opet čeka auto put prema Makedoniji.

Treća naplatna rampa se nalazi u Preševu i košta 80 dinara. Što znači da za turiste  koji krenu iz Beograda put Grčke, kroz Srbiju treba da izdvoje 1.090 dinara. Da napomenemo da putnici koji krenu u Grčku iz Subotice plaćaju i 560 dinara za korišćenje auto puta do Beograda, tako da za njih cene putarina u jednom pravcu iznose 1.650 dinara. Morate priznati da baš i nije jeftino.Na autoputu kroz Makedoniju postoje tri naplatne rampe kao i svake godine.. Prva se nalazi posle nekih 16 kilometara od ulaska u zemlju. Putarina košta 60 denara (1.5 eur ako plaćate u evrima što je realno skuplje nego ako imate denare). Druga naplatna rampa je pre Velesa, na delu autoputa gde su leva i desna traka razdvojene, odnosno na 63. kilometru od ulaska u Makedoniju. Putarina košta 80 denara, 1.5 eur ako plaćate u evrima što je realno skuplje nego ako imate denare.

Treća naplatna rampa se nalazi neposredno pre isključenja za Prilep i Bitolj (ovde se odvajaju oni koji idu na Ohrid i na granični prelaz Medžitlija). Od ulaska u Makedoniju 94 kilometra. Putarina iznosi 60 denara (znači opet 1,5 eur).

Kada pređete konačno makedonsko-grčku granicu, na oko 500 metara od graničnog prelaza Evzoni, u Grčkoj vas očekuje prva naplatna rampa, gde putarina košta 1.8 evra i to je sve što treba da platite ako idete na Kasandru, Sitoniju i Atos, tzv. popularne „prste“.

Iako je bilo najava da će putarine u Grčkoj drastično poskupti u 2019, od toga se za ovu sezonu odustalo. To ipak ne znači, da Grci možda tokom leta neće dići cene.

Tri naplatne rampe imate da prodjete ako npr. idete do Lefkade, a četiri ako putujete do Krfa, Sivote i Parge. Na svakoj je putarina po 2.40 evra.

Kada je u pitanju putovanje kolima preko Bugarske za Grčku , pored 800 dinara na naplatnoj rampi kod Niša od 1. januara 2018. je uvedena i naplatna rampa kod Dimitrovgrada na kojoj se putarina za vozila naplaćuje 190 dinara.


Naravno, za vožnju preko Bugarske je obavezna vinjeta.

Cene vinjeta kroz Bugarsku iznose:

– važnost tokom vikenda (od petka u 12:00 do nedelje u 23:59) – 10 leva (5 €)
– važnost 7 dana – 15 leva (8 €)
– važnost mesec dana – 30 leva (16 €)
– važnost 3 meseca – 54 leva (28 €)
– važnost 12 meseci – 97 leva (50 €)

Od 01.01.2019. za putovanje kolima preko Bugarske možete kupiti takođe i elektronsku vinjetu (e-vinjetu) online preko interneta ili putem aplikacije za mobilni telefon BGTOLL.

Elektronske vinjete su iste cene kao i papirne vinjete, a prednost je to što vozači neće morati da se kao do sada zaustavljaju na ulazu u Bugarsku da bi kupili vinjetu i neće morati da je lepe na staklo.

Novina na severu Grčke je naplatna rampa kod Promahonasa, za one koji putuju preko Bugarske u Grčku, na Tasos ili u regiju Kavale. Putarina se naplaćuje od ove godine i cena je 2.4 evra.

Srećan put svima!!!

NAPOMENA: Javite nam ako se nešto promeni!Jedan komentar

  1. Ako vec mora da se plati putarina treba da se vozimo sigurnim i dobro uradjenim autoputevima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *