"NAŠI SU PROLAZILI, NISU HTELI DA GUBE VREME" Srpska porodica imala kvar na kolima u Grčkoj i dobila NEOČEKIVANE POMAGAČE
"NAŠI SU PROLAZILI, NISU HTELI DA GUBE VREME" Srpska porodica imala kvar na kolima u Grčkoj i dobila NEOČEKIVANE POMAGAČE

„NAŠI SU PROLAZILI, NISU HTELI DA GUBE VREME“ Srpska porodica imala kvar na kolima u Grčkoj i dobila NEOČEKIVANE POMAGAČE

„NAŠI SU PROLAZILI, NISU HTELI DA GUBE VREME“ Srpska porodica imala kvar na kolima u Grčkoj i dobila NEOČEKIVANE POMAGAČE

Izvor: Blic, FOTO: RAS SRBIJA

Biti stranac u tuđini nije lako, ali ako si srpski turista na putu iz Grčke sa kvarom na automobilu, još je teže. Tako bi se ukratko moglo prepričati iskustvo jedne naše zemljakinje koje je priču sa putovanja podelila sa korisnicima fejsbuk grupe „Live from Greece“.Dakle, porodica sa dvoje male dece je imala problem sa vozilom, i prema njenim rečima, niko od naših zemljaka im nije pomogao, već grčka policija. Ova žena ima i lepe reči za makedonske turiste koji su bili predusretljivi i nudili telefon.

FOTO: FACEBOOK

– U kilometarskoj koloni na izlasku iz Grčke stao auto, akumulator se ispraznio – počinje svoju priču na fejsbuk grupu „Live from Greece“ žaleći se kako joj niko od naših turista nije ponudio pomoć i nastavlja:

– Pošto niko nije imao kablove za paljenje, suprug je otišao po pomoć od grčke policije. Na naše veliko iznenađenje dočekan je sa izuzetnom ljubaznošću i voljom da pomognu, pa je načelnik sa svog telefona pozvao čoveka da dođe sa starterom za paljenje. Mi smo se oduševili i zahvalili smo se, a oni su nam rekli „mi i Srbi smo braća“ – napisala je ona u svojoj objavi i dodala kako su naša dva automobila stala, ali su odbili da im pomognu, jer kako kažu „ne mogu da gube vreme“.Ispalo je da treba da dođe čovek iz tvog kraja ili neki potpuni stranac da ti pomogne dok na 35 stepeni čekaš sa decom, a drugi iz tvoje zemlje da te samo gledaju ili da odbiju da ti pomognu, priča naša turistkinja i postavlja pitanje kolika je svest građana u ovakvom problemu“ – dodala je na kraju ova žena.

Gužve na granici sa Grčkom su česta pojava  FOTO: DUŠAN MILENKOVIĆ / RAS SRBIJA
Gužve na granici sa Grčkom su česta pojava

Njen post izazvao je lavinu komentara, i pozitivnih i negativnih. Išlo se toliko daleko da su ih pojedinci optuživali za nemar, i neozbiljnost kako „kreću na put, a da ne provere automobil“ zašto bi neko nosio kablove na more, a prvi oni nisu.– Meni je neshvatljivo da neko ide sa decom na put, a da je aljkav po pitanju opreme i provere stanja auta pre dalekog puta, onda im je đavo kriv kad ih potera maler. Umesto da štedite na bitnim stvarima i upirete prstvom u druge, potrudite se da taj auto bude ispravan i da imate potrebnu opremu i da naučite neke osnove, auto se i guranjem može upaliti – napisao je Bojan.

Naravno, bilo je i onih koji su podržavali majku s dvoje dece i ulazili u polemiku sa onima koji ih brane.

– Sve sami automehaničari, i to pametni. Šteta što se nisu našli na putu kada je vama trebalo, a ne znaju telepatski koji ste vi problem imali na kolima pa vam ni ne treba pomoći. E da! I još da vas kazne sa namernim ignorisanjem. Šta vam uopšte pada na pamet da dozvolite kvar na kolima! Tako je, bre – podržala ju je jedna Lidija, kao i Petar koji je reagovao na reči da su „Grci i Srbi braća“.

– Pa zato što Srbin Srbinu ne pomaže, nego pre neki Grk ili neki narod druge nacionalnosti. Naši prolaze i smeju se – prokomentarisao je Petar.

Pored svih pozitivnih i negativnih komentara, našao se jedan koji ukazuje na to da nije važno odakle si, nego je samo važno pomoći, jer pre svega – ljudi smo.

– Nije važno odakle si, važno je da si čovek – zaključuje jedna žena.

 


 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *