Vodopad Kalipso
Vodopad Kalipso

Vodopad Kalipso

Vodopad Kalipso

Kratak putopis o našoj poseti vodopada Kalipso.

Poseta vodopadu Kalipso je bila prava mala avantura, koja uopšte nije bila planirana. Kada smo počeli da se raspitujemo gde se vodopad nalazi, nismo dobili mnogo preciznih informacija, pa smo morali da pretražujemo internet (takođe malo informacija), tako da smo se pouzdali u svoje iskustvo i sreću.

Vodopad se nalazi visoko u brdima blizu sela Karitsa, iznad mesta Kokkino Nero (u kome niko nije znao da nam objasni kuda da idemo).  Mi smo ga pronašli, pročitajte tekst i sigurno ćete pronaći ovaj dragulj prirode i jedno od najlepših destinacija regije Larisa.

Iz sela Karitsa idete lokalnim putem ka mestu Kokkino Nero i nailazite na znak koji smo slikali, a na kome se nalazi jedan malecni znak, na kome je označeno da se tuda ide za vodopad Kalipso (zapamtite kako izgleda znak).

Pažljivom oku neće promaći mali ovalni znak koji označava put za vodopad. (!?)

Tu se odvajate sa glavnog puta i sledite oznake. Veći deo puta se može preći kolima, ali kada vidite da je put postao izuzetno loš,  parkirajte se i produžite pešice. Poslednjih pola sata do vodopada se ide kroz šumu, prateći striktno oznake i markacije crvene boje. Vodopad se nalazu u kanjonu, i put do njega je zaista živopisan, prolazi se pored puno pčelinjih košnica i plantaža kestena. U vrelim letnjim danima, ovde vas očekuje izuzetna svežina vode i velika hladovina. Videćete i poneki izvor hladne i bistre vode (mi smo je pili), put vas vodi uzbrdo preko brega i onda strmo u kanjon. Nije mnogo teško proći ovuda, ali nije baš ni na nivou šetnje po parku.

U julu mesecu, vodopad nije presušio, bio je impozantan. Visina vodopada je ogromnih 70 metara, a lokalna planinarska udruženja organizuju i spuštanje konopcima niz vodopad.

70 metara vodopada Kalipso
70 metara vodopada Kalipso

Voda je kristalno zelena, bistra, i izuzetno hladna. Probali smo da se okupamo, ali je za nas to ipak bilo previše hladno. Ako imate veću otpornost prema hladnoći vode, samo napred. Neko je već postavio uže za skakanje u duboku vodu u podnožju vodopada.

Iznad malog jezerceta se nalazi joše jedno, do koga se dolazi strmom stazom, teškom za penjanje, uz koju je vezano plavo uže za koje se morate držati. To gornje jezerce je izuzetno čisto, a dubina mu se ne može ni naslutiti. Okruženo je stenama i kada smo došli do njega strašno nam je bilo krivo što nemamo ronilačku opremu (uz koju bi nam voda bila toplija). Ako možete da plivate u izuzetno hladnoj vodi, javite nam kako vam je bilo.

Vodopad Kalipso je jedna od najlepših prirodnih atrakcija regije Larisa. Neki za ovaj kanjon i vodopad kažu da su među najlepšima u Grčkoj, a za šume kažu da podsećaju na amazonske.

Preporučujemo svim ljubiteljima prirode da obiđu ovo skrovito mesto, pa da nam jave kako im se dopalo. Obratite pažnju da na putu prema vodopaduima puno pčelinjih košnica, pa se pripazite ako ste slučajno alergični.

 

Vodopad Kalipso – mapa

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *