Parga Grcka
Parga Grcka

Parga-šta obići

Nešto što je tipično za Grčku nećete naći na Pargi. Baš zato je sama po sebi izazov za ljubitelje Grčke. Više ćete imati osećaj da ste negde u Đenovi ili Napulju, jer ima taj njihov mediteranski šmek.Male šarene kućice raznih boja uz obalu mora, male uličice pune prodavnica i ljudi, čine da se osećate kao u nekoj bajci.
Parga sama po sebi nudi mnogo različitih tipova zabave. Od mirnih plaža i netaknutih uvala, do mega poznatih plaža na kojima je uvek gužva… Za sve one koji ne vole biti statični u Pargi postoje i brojni organizovani izleti. Mi bi vam svakako preporučili sledeće:

Krstarenje Jonskim ostrvima
Ovaj izlet je i više nego fenomenalan i navodimo ga kao prvi baš iz tog razloga. Iz Parge se putuje autobusom do Lefkade nekih 50 min. Zatim se iz mesta Nidri kreće na krstarenje brodom oko Jonskih ostrva. Očuvana priroda, pejzaži, kristalno plavo, tirkizno more samo su jedna od stavki koje ćete videti. Svaraća se na plažu Porto Katsiki ili Egremni koje se nalaze na Lefkadi, gde je moguće kupanje. Za sve one koji ne znaju – to je ona čuvena plaža sa razglednica sa Lefkade. Nakon toga se obilazi ostrvo Kefalonija, uglavnom grad Fiskardo koji ostavlja neki poseban utisak. I to nije sve1 Nakon Kefalonije obilazi se i Itaka – čuveno Odisejevo ostrvo. Tokom krstarenja moguće je videti i ostrva Meganisi, Skorpios, plave pećine kao i bezbroj majušnih nenaseljenih ostrvca. Izlet je vrlo sadržajan, prošle godine mu je cena bila oko 40eur.

Mitovi i reka – obilazak reke Aheron ( cena oko 25 eura)Ovaj neobičan izlet vodi do ušča reke Arheon u more. Preporučuje se za one avanturističkog duha. Ide se brodićem i vožnja traje oko 40 minuta. Dolazi se do malog mestašca Amudije, gde se ulova Aheron u more. Plovi se oko 20 min. uz reku, zatim se okreće i vraća nazad do Amudie, gde se iskrcava i povodi se oko 1 h u obilasku. Mesto je malo, nekoliko taverni i par supermarketa i predivna peskovita, dugačka plaža. Odatle se kreće prema plaži Lihnos, sa usputnim ulaskom u Afroditinu pecinu.

Krf

Krf kao ostrvo zaslužuje posebno letovanje i posebnu pažnju, ali kada ste već u Pargi treba iskoristiti ovaj izlet do Krfa, jer je više istorijskog karaktera i vrlo je zabavan. Izlet podrazumeva obilazak ostrva Vida i Srpske kuće, kao i obilazak samog grada Krfa (Kerkira). Ostrvo Vido i Srpska kuća bude neke posebne emocije. Sam grad Krf je jako lep, odiše nekom posebnom lepotom i jako podseća na stara mediteranska mesta.Cena ovog izleta je prošle godine bila oko 30 eura,a brodom se od Parge do Krfa putuje nekih 2 h.

Paxos i Antipaxos ( cena izleta se kreće od 15-20 eura)Ovo je takođe jedan od jako lepih izleta, dva majušna rajska ostrva sigurno će vas očarati. Naime, iz Parge do Antipaxosa se putuje nekih 50-ak minuta brodićem. Tokom vožnje uživaćete u prelepim prizorima, plavetnilu mora, plavim pećinama, brojnim lagunama..Brod ne može doći do same plaže pa je neophodno skočiti u vodu i plivati do same plaže, što je poseban doživljaj. Nakon toga, odlazi se do susednog Paxosa, i posećuje se grad Gaios. Mali grad na obali u kome je jako prijatno boraviti, idiličan za odmor.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *