Izleti Parga

Izleti u Pargi se dele u više kategorija oni koje uz malo istraživačkog duha možete sami da organizujete i oni koje će vam organizovati agencija.Jedna od najvećih znamenitosti u Pargi je Ali-Pašina tvrđava (Venecijanska tvrđava) koja se nalazi na vrhu iznad Parge. Ako volite da brojite stepenike dok hodate, izbrojaćete da do nje vode 64 stepenika, pa ćete na ovaj način poboljšati svoju kondiciju. Cela Parga predstavlja jedno veliko rekreativno područje, gde tokom boravka u prirodi i ako su vam cilj izleti u Pargi, možete da doživite planinarenje, ronjenje, parasejling i mnogo, mnogo šetnje. Ovo je nešto što bismo vam preporučili da samo organizujete. Tvrđava nije u dobrom stanju, načeta je zubom vremena, ali se sa nje pruža pogled koji će inspirisati fotografa u vama. Postoje dve taverne koje se nalaze u sastavu tvrđave, gde možete da popijete piće napajajući oči panoramom celog mesta u suton.

Ono što je takođe bitno da znate je da svakodnevno iz centra Parge do plaža Valtos, Lihnos i Sarakiniko taksi brodići prevoze putnike, a cena povratne karte po osobi za Valtos je 4 EUR, za Lihnos 9 EUR, a za Sarakiniko plažu 11 EUR. Ukoliko poželite da brodićem posetite malo ostrvce Agia Paraskevi, cena povratne karte je 3 EUR.Izleti iz Parge su:

Ostrva Paksos i Antipaksos
Ovaj izlet sadrži krstarenje brodićem po ceni od 15-25 € u zavisnosti da li je kraća ili duža tura, a to zavisi i od vremenskih uslova i talasa. Polazak (duže ture) je u 9:15 a povratak u 17:00. Preporučujemo da idete bordom Captain Hook sa jarbolom jer ćete videti delfine koje kapetan doziva brodskom sirenom. Dolazi se do Plavih pećina, pristaje se na plažu Voutoumi gde je voda tirkizna a pesak beo (obavezno poneti naočare za vodu) i u luke Lakka i Gaios gde treba kupiti najbolje maslinovo ulje i domaće vino.

Jonska ostrva
Izlet se organizuje autobusom do Nidrija na Lefkadi gde se ukrcavate na brodić. Cena izleta je od 40-45 €, polazi se iz Parge u 07:00 a vraća se u 20:30h. Brodić iz Nidrija isplovljava u 10:00 i ide do Porto Katsiki plaže a potom na Egremni plažu. Posle kupanja se isplovljava za Kefaloniju gde pristaje u slikovitu luku Fiskardo koja je kao bombonica. Nakon kraćeg razgledanja se polazi za Itaku gde uplovljava u predivno mesto Frikes na kojoj je predivna plaža. Posle toga se kreće za ostrvo koje je u vlasništvu Onazisovih naslednika-Skorpios i ostrvo Meganisi koje je vrlo slikovito. Cene sokova, piva i sendviča na brodu su od 2,5-3 €. Ovaj izlet je malo zahtevniji ali vredi svakog truda.


Na ovaj izlet takođe možete ići i u sopstvenoj režiji svojim ili rentiranim autom do Nidrija i ukrcati se na isti taj brodić po ceni od samo 15 €. Ako vas je više, onda se isplati čak i rent a car-om. Pri tome pazite da je dnevni limit 300km za najam auta za jedan dan i da se plaća tunel ispod mora kod Preveze 3 €.

Izlet Mitovi i reke
Prvo se posećuje svetilište Nekromanteion, zatim se obilazi arheološki lokalitet drevnog rimskog grada Nikopolis i na kraju se stiže do krajnje odrednice-Aherona, reke u koju je majka držeći Ahila za petu okupala svog sina i tako ga učinila besmrtnim ali ipak ranjivim u petu, jedino mesto koje voda nije dotakla. Voda je izuzetno hladna (oko 7 stepeni) ali većina muškog sveta gaca po koritu reke čija je dubima u rasponu od plićaka do skoro 2 metra. Preporuka je da se obuje plastična obuća zbog oštrog kamenja po dnu. Voda je kristalno čista i pitka. Boja vode je od mlečno bele do tamno zelene. Ovaj izlet košta 35 € (sa uključenim ručkom). Polazi se autobusom u 08:45 a vraća se u Pargu u 17:00h. Postoji i drugi način da se dođe do ušća reke u more a to je brodićem iz Parge po ceni od 12 €. Ušće reke je na nekih 35km jugoistočno od Parge. Pored ušća se nalazi predivna peščana plaža Ammoudija sa plićakom dužine oko 100 metara. Tu se brodić ne zadržava nego nastavlja koritom ušća neko vreme nizvodno. Na plažu se može doći kolima.Izlet na Krf
Kada ste već u Pargi treba otići na ovaj izlet do Krfa. Izlet podrazumeva obilazak ostrva Vido i Srpske kuće, kao i obilazak samog grada Krfa (Kerkira). Ostrvo Vido i Srpska kuća bude neke posebne emocije, i iskreno mislimo da ne postoji osoba kojoj ova mesta ne mogu izmamiti suze u očima. Sam grad Krf je jako lep, odiše nekom posebnom lepotom i jako podseća na stara mediteranska mesta. Na izlet se ide brodom i putovanje traje oko 2h a cena ovog izleta ove, 2017-te godine je 30eur.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *