Sarakiniko plaža

Sarakiniko plaža

Foto: www.flickr.com/photos/siradavis

Sarakiniko plaža se nalazi 19 km od Parge, i spada u jednu od najlepših plaža u regiji koja nudi mirno i opuštajuće mesto za vaš odmor. Dugačka je samo 450 m, ali zbog svoje udaljenosti od Parge na ovoj plaži nikada nema gužve.Ime Sarakiniko potiče od lokalnog mita o gusarima koju su se nakon letnje oluje ovde nasukali i potražili utočište. Meštani su ih lepo prihvatili i čak su ih pozvali na svadbeno veselje koje se održavalo u selu. Gusari su hteli da nam tom veselju ukradu mladu i povedu je na brod, ali su lokalni muškarci to uspeli da spreče i da ih likvidiraju i bace u zaliv.

Na plaži se nudi širok izbor sportova na vodi: ronjenje, skijanje na vodi, ronjenje, surfovanje, pedolino, kanu. Plaža ima kristalno čistu, tirkiznu vodu i jedna je od omiljenih kod turista.

Do plaže se može doći kolima, a postoji i taxi brod iz Parge koji vozi do Sarakiniko plaže.

Plaža: šljunak
Sarakiniko plaža – mapa
Parga je prelepo, živopisno mesto smešteno u malom zalivu Jonskog mora, u zapadnom, tačnije epirskom delu Grčke. Pripada prefekturi Preveza, s obzirom na položaj između gradića Igumenica i Preveza, a najbliži veći grad je Janjina na razdaljini od oko 60 kilometara severno od Parge. Preko puta Parge nalazi se ostrvo Krf, a usled svog izvanrednog položaja ni ostala Jonska ostrva nisu daleko, te je ovo letovalište odlična baza za dalji obilazak jonskog dela Grčke.

U zavisnosti od početne tačke vašeg putovanja do Parge i tipa kopnenog prevoznog sredstva put traje u proseku oko 13 sati, a maksimalno 15, 16 sati sa uračunatim pauzama za odmor i stajanjima na granicama. Dužina puta je značajno skraćena zahvaljujući novom auto-putu, koji vodi u pravcu Krfa, te sam put nije naporan kao do pre nekoliko godina. Ukoliko preferirate putovanje avionom, najbliži aerodrom je u blizini Preveze, Aktion National Airport, sa kojeg do Parge se stiže za manje od sat vremena.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *