Mikonos – Grčka Ibica
Mikonos – Grčka Ibica

Mikonos – Grčka Ibica

Mikonos – Grčka Ibica

Najpoznatiji grčko ostrvo, svet glamura i zabave, zlatnog peska i noćnih klubova, slavnih i bogatih, dekadentnih i ekstravagantnih, svet kontrasta i boja. Mikonos se nalazi u centralnom delu Egejskog mora i pripada ostrvskoj grupi Kiklade.Prestižni barovi, vrhunski restorani, fancy butici, marina prepuna luksuznih jahti, okus hladnog cocktaila, užarena atmosfera u divljem plesnom ritmu noći, glamur… Samo korak dalje su idilične, vijugave uličice pune snežno belih, kockastih kućica s jarko obojenim prozorima, prodavačica cveća s malim magarencetom, cenkanja s ribarima za jutarnji ulov, a na vrhu brežuljka čuvene vetrenjače (ima ih 7) sa raširenim krilima. Sve je to Mikonos i još više od toga.

U gradu Mikonosu je sa jedne strane mir i tisina,a sa druge buka talasa koji udaraju o zidove kuca u Alevkantri,u delu koji se naziva mala Venecija. Jedno od najvažnijih obeležja grada je crkva Device Marije Paraportijani. To je izuzetna vizantijska gradjevina koja se sastoji od pet crkava od kojih su četiri na gornjem nivou, a jedna na donjem koja je i najstarija.Kao jedno od manjih ostrva Kiklada, Mikonos je s pravom na glasu kao najskuplje kozmopolitsko i nekonvencionalno grčko ostrvo. Ulaskom u Mikonos atmosferu ulazite u svet u kojem neobično postaje uobičajeno, a nedozvoljeno dozvoljeno. Niko vas ne gleda čudno, čak i ako se usred dana šetate odeveni samo u donjem rublju. Više puta nedeljno organizuje se i dobro posećen izbor za Miss Drag queen. Mikonos je pravo mesto za ljude bez predrasuda, a sve to je ostalo još iz vremena hipi komuna na otoku, sada naravno u modernijem i skupljem ruhu. Inače je omiljeno medju gej populacijom.

Tu vrvi događajima, čemu pridonose svi posetioci. Večernju šetnju možete započeti u jednom od izvrsnih restorana, gdje se uz jastog, kavijar i šampanjac pripremate za nastavak noći. Sledi lumpanje po barovima sa živom ili disko muzikom, plesanje uz vruće ritmove, obilazak klubova s tradicionalnom grčkom muzikom. A kao šećer na kraju, kafa u baru na plaži.

Naravno da Mikonos ne nudi samo ludi, neobuzdani noćni život. Nakon duge neprospavane noći ne želite zakasniti na kupanje na jednoj od predivnih plaža. Najpoznatije plaže su – Platis Gialos, Paradise ili Agrari beach. Na Mikonosu nalazimo i mirnije plaže ili osamljene kutke, a i nudizam je na ovom ostrvu uobičajen.Prava je senzacija ovde pelikan Petros – maskota Mikonosa, koji se šeta po ulicama Alvekantra. Pelikan je pravi »maneken« koji pozira, a možete ga i nahraniti ili samo pomaziti. Sa Mikonosa jednostavno ne možete otići, a da se bar jednom ne fotografišete s najpoznatijim stanovnikom ostrva – Petrosom.

Pelikan Petros – maskota Mikonosa
Pelikan Petros – maskota Mikonosa

Uz Mikonos je i ostrvo Delos, koje je jedno od najznačajnijih arheoloških nalazišta u Grčkoj. U antičkim vremenima značajno trgovačko i versko središte, danas je potpuno nenaseljeno ostrvo puno arheoloških iskopina po kojem će vas falusi umesto smerokaza, voditi kroz lavirint porušenih stubova, znamenitih mozaika, ostataka stadiona, pozorišta i gladijatorske škole. Među ruševinama stoji pet mramornih lavova i čeka na osvit zore i na svog gospodara Apolona.

Mikonos je ostrvo gde je sve na visokom nivou, od hrane do ležaljki na plaži, očekuje da se i vi zavirite u svet svetskog jet-seta. i da poprilično otvorite novčanik. I nemojte da se iznenadite ako vidite neku poznatu ličnost kao što su Princ Vilijam, Leonardo Di Kaprio, Dzesika Alba ….

Kako doći do Mikonosa

AVIONOM

Postoje mnogi čarter letovi direktno za Mikonos. Iz Atine takodje ima puno polazaka za Mikonos.

Low cost avio kompanija Easy Jet leti za Mikonos, a karte se mogu kupiti preko interneta.

TRAJEKTOMIz Atine gde postoje dve luke (Pirej i Rafina) možete doći brodom, posebno u letnjim mesecima.

Trajekti – Blue Star Ferries (www.bluestarferries.com) – su vrlo komforni, ali spori, i plovi oko sedam sati do ostrva, dok su moderni high-speed brodovi – Hellenic Seaways (www.hellenicseaways.gr) i Sea Jets (www.seajets.gr) – više nego dvostruko brži, ali ih nepreporučujemo kada je nemirno more. Takođe možete doći do Mykonosa preko drugih grčkih ostrva. Cene trajekta variraju, zavisnosti od prevoznika, od brzine i kreću se u proseku od 55 eur do 120 eur po osobi za povratnu kartu iz luke Pirej.

Na sajtu (www.gtp.gr) možete naći pomoć i organizovati kupovinu vaših karata za Mikonos, kao i na sajtu atinskog trajekt- turoperatora Danae Travel (00 30 210 3247 511; www.danae.gr).


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *