Stvari koje morate uraditi na Mikonosu

Osim obavezne posete gradu Mikonosu tj.Hori koji smo detaljno opisali u posebnom članku, nikako nemojte propustiti sledeće:Posetite vetrenjače ostrva Mikonosa! Svojim prepoznatljivim oblikom i belom figurom, simbol su ostrva još od 16. veka. Zbog jakih vetrova koji su uvek bili prisutni u regionu, kao i geografskog položaja ostrva kao trgovinske raskrsnice, Mikonos je nekad bio glavni snadbevač žita i brašna.

Ono što je nekad bio glavni deo aktivnosti ostrva i snaga lokalne ekonomije, danas je postalo atrakcjia za razgledanje nakon što su mlinovi prestali da rade polovinom 20. veka. Nekada je bilo ukupno 20 vetrenjača na ostrvu, a danas postoji samo 7.Jedna od neizostavnih stvari je takođe i svetionik ostrva Mikonosa. Armenistis svetionik nalazi se na severo-zapadnom delu Mikonosa i sagrađen je daleke 1891. godine, nakon tragičnog potapanja engleskog parobroda VOLTA, kada se 11 članova posade udavilo. Sa pogledom na uski prolaz koji razdvaja Mikonos od ostrva Tinos, to je zaista prelep pejzaž koji treba posetiti, zbog svoje lokacije kao i zbog jedinstvenog pogleda koji nudi. Svetionik se nalazi na 6 km od Mikonosa, prolazeći pored sela Agios Stefanos.

Ano Mera se nalazi 8 km od grada Mikonos. To je jedino selo na Mikonosu. Manastir Panagia Tourliani vredi posetiti. Nećemo baš sve rečima otkrivati.

Arheloški muzej nalazi se u Mikonosu i dom je mermernih skulptura, keramike, nakita i pibora. Muzej je poznat po velikoj kolekciji vaza. Muzej je otvoren svakog radnog dana od 8:30-15:00 časova, osim ponedeljkom i velikim državnim praznicima.Alefkantra ili kako je još zovu Mala Venecija nalazi se između mesta Kastro i Skarpa, na istočnoj strani luke Mikonos, i jedno je od najživopisnih mesta u Grčkoj. Izgrađena je oko sredine 18. veka, kao naselje za bogate trgovce, kapetane jedrenjaka i vlasnike čamaca. Tokom piratskih napada Mala Venecija je korišćena za mornare da brzo utovare i istovare robu na brodovima, a uske ulice su napravljene kao lavirint, u cilju da zbune pirate koji su uspeli da kroče na ostrvo.

Pelikan Petros – 1958. godine ranjenog pelikana je našao lokalni ribar u blizini obale Mikonosa. Nakon što se oporavio, ostao je na ostrvu uz podršku lokalnog stanovništva i dobio ime Petros. Petrosa je na razočarenje turista i lokalnog stanovništva udario auto 1985. godine. Pelikan je postao sastavni deo i maskota ostrva. Danas ih na ostrvu ima tri i mogu se videti kako tumaraju ulicama.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *