Fokos plaža, Mikonos

Mikonos je veoma malo, ali ostrvo velike vreline – sunca, plaža, provoda, tuluma i žurki.Ko god je krenuo na ovo “parče zemlje i mora”, taj ne može da računa na odmor i opuštanje, jer Mikonos živi intenzivno, i dok sunce prži i kada ovo ostrvo čudesne lepote i arhitekture obasja, i po njemu se prospe, mesečina. Pravi je doživljaj da, dok zalazi egejsko sunce, u nekom od kafića “Male Venecije”, kako inače zovu Mikonos, popiju piće koje, tek informacije radi, košta kao prosečan ručak u nekom evropskom gradu. A kada padne noć, počinju glamurozne zabave u svetski poznatim noćnim klubovima.

Ovog leta na Mikonosu preplanula tela prošetali su Šakira i njen dečko Pike, a sezonu je ulepšala i Ketrin Zita-Džons sa Majklom Daglasom. U želji da budu što bliži „zvezdanoj prašini“ i mnogi naši političari, sportisti, pevači i voditeljke, odabrali su ovo majušno ostrvo, na kojem zakup nedelju dana apartmana košta i po 5.000 evra. Na ostrvu živi oko 5.000 stanovnika, ali tokom letnjih meseci broj ljudi se, zahvaljujući gostima, udesetostruči.Mikonos ni po čemu nije obično ostrvo. Ono je mondensko ostrvo na kojem su svi turisti glamurozni i šetaju kao da su upravo sišli sa naslovnih strana modnih magazina. Na Mikonosu mnoge poznate ličnosti imaju vile, a postoji, čak, i lista milijardera koji čekaju priliku da kupe zemljište i izgrade kuću!

Prestonica Mikonosa je istoimeni grad, a Hora je njegov najpoznatiji centar, tačka odakle sve kreće – i najreprezentativniji izlozi i butici u kojima se mogu kupiti odeća i obuća najpoznatijih svetskih brendova, umetnički predmeti i glamurozan zlatni nakit. Ipak, kako god se turistički uzdizalo i modernizovalo ovo ostrvo u mnogo čemu sačuvalo je tradiciju, posebno u arhitekturi i običajima.Kuće, kockaste, najčešće ravnih krovova, obojene u belo, sa obaveznim plavim prozorima, blistavo belim tremom, a u njemu skoro obavezno cveta raskošna bugenvilija. Ovaj „beli gradić” vrvi od pabova, taverni, hotela i trendi butika, koji su razbacani po spletu uskih i krivudavih uličica koje podsećaju na lavirint, sa istovetnom kamenom kaldrmom.

Fokos plaža je jedna od onih retkih plaža, koju traže oni koji žele da pobegnu od gužve, mobilnih telefona, da leže na vrelom pesku i uživaju u netaknutoj prirodi oko sebe,a nalazi se u jednoj maloj uvali izmedju stena sa obe strane. Odmah iznad plaže nalazi se restoran za ljubitelje zdrave i lagane kuhinje, sa uvek svežim salatama, ribom i ostalim morskim specijalitetima. Do ove plaže se stiže putem iz Ano Mere, koji se posle par kilometara pretvara u zemljani.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *