Početna / Egejska ostrva / Sporadi / Alonisos / Chora – Alonisos
Chora - Alonisos
Chora - Alonisos

Chora – Alonisos

Chora – Alonisos

Foto: Google/giannis borazanis

Chora ili Alonisos je nekada bio glavni grad ostrva a danas ga u velikoj meri poseduju stranci i izuzetno bogato lokalno stanovništvo.Ulice su uske, planirano tako osmišljene da bi se stanovništvo odbranilo od pirata koji su nekada periodično napadali ostrvo. S obzirom da su današnji stanovnici Chore uglavnom turisti, ovaj gradić je zimi potpuno pust.

Ono što bismo svakako napomenuli je da Chora danas izgleda mnogo lepše nego nekada. Bogato stanovništvo koje se tu nastanilo je pokrpilo kamene kuće razorene i oštećene od zemljotresa, doterali ih do savršenstva. Takođe, popločali su ulice, tako da hodanje ovim ulicama sa autentičnim šarmom za mnoge turiste predstavlja izazov. Na najvišoj tački Chore ima nekoliko malih trgova, taverni i barova a moramo napomenuti i da se pruža veličanstven pogled na more.Kkko je Alonisos još uvek prilično turistički nevalorizovan, autobuska mreža nije prerila čitavo ostrvo. Autobusi uglavnom saobraćaju u toku sezone i to od Patritija do Chore ( starog Alonisosa ), i do mesta Steni Vala na polovini istočne obale. Taksisti se okupljaju na suprotnoj strani keja a vožnja sa jednog na drugi kraj ostrva košta između 20 – 25 eur. Ovde postoji i vodeni taksi koji oko 11h pre podne polazi iz Patritija i razvozi severno po mestima i uvalama duž obale a nazad se vraća oko 6h poslepodne.

Chora – Alonisos – MAPA

Ostrvo Alonisos

Pravo ostrvo za one koji bi da izbegnu hotelske komplekse, i gomilu ljudi koji svakog dana u isto vreme sa suncobranima i asurama zaposedaju plaže.

Celo ostrvo je prekriveno gustom borovom šumom i mastikom. Zapadna obala se sastoji od okomitih litica, a istočna od malih uvala sa šljunkovitim plažama.

More oko Sporada, a pogotovo oko Alonisosa i Skopelosa, je ubedljivo najčistije u Evropi, a dokaz za to su sredozemne foke koje žive samo u ovom delu Mediterana.

Čitavo ostrvo je ispresecano stazama za pešačenje, a na bezbroj mesta se pružaju vidikovci tako da je idealno za hajkere u svako doba godine.


Ocena destinacije

Ocena

User Rating: Be the first one !

Pročitajte...

Hrisi Milia plaža, Alonisos

Hrisi Milia plaža, Alonisos

Hrisi Milia plaža, Alonisos Foto: Google/Georgio Michalagelo Hrisi Milia plaža Alonisos nalazi se 4km od …

Kokinokastro plaža, Alonisos

Kokinokastro plaža, Alonisos

Kokinokastro plaža, Alonisos Foto: Google/eleni tsitoura Kokinokastro plaža na Alonisosu nalazi se na oko 7km …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

2 × 5 =