Spartines plaža, Alonisos
Spartines plaža, Alonisos

Spartines plaža, Alonisos

Spartines plaža, Alonisos

Foto: Google/Petr Sporník

Gradić Patitiri koji je ujedno i luka, obnovljen je nakon zemljotresa 1965. godine. Vinova loza i raznobojno cveće rastu svuda, tako da je zajedno sa tavernama, kafeima, kristalno čistim morem jedno izuzetno prijatno mesto.Spartines je prelepa peščana plaža do čijih delova se može doći samo peške ili privatnim brodom, čamcem. Spartines se nalazi na severu Votsija, sela udaljenog 20 minta hoda od Patitirija. Ceo put od Patitirija do Spartinesa traje oko 45 minuta.
Zbog toga je važno da se ponese dovoljno hrane i vode, jer jna plaži ne postoje barovi i taverne gde se možete osvežiti od puta. Iako je ovaj izlet ka plaži može izgledati malo teško, nagrada je vredna truda.

Spartines plaže. Nismo pogrešili u pitanju su četiri male plažice na koje se deli ova velika i zovu se isto. Dve su dostupne sa kopna a do druge dve je moguće doći samo brodom.Neke delovi na plaži Spartines imaju visok kameni zid od stena koji u kombinaciji sa peskom pojačava utisak privatnosti. Osim prelepe i čiste tirkizne vode baš zbog toga je izuzetno vole turisti. Naša preporuka je za da plažu Spartines posete svi ljubitelji prirode i poštovaoci mira i tišine. Ova oaza deluje kao neko skriveno pustinjsko ostrvo, mesto za punjenje baterija.

Od poznatog gradica Patitirija ove plaže su udaljene 2-4km, koji se prelaze za 5-10 minuta vožnje autom.

Spartines plaža, Alonisos – mapa

Alonisos pripada ostrvskoj grupaciji Sporada, prekriveno gustom borovom šumom i mastikom. Zapadna obala se sastoji od strmih litica, a istočna od malih uvala na šljunkovitim plažama, koje pružaju potpunu privatnost. Alonisos, okolna ostrva i more oko njih proglašeni su 1992.godine za nacionalni pomorski park, koji je najveći u Europi.

Pored mediteranske foke, ovde ima delfina, retkih vrsta ptica kao i divljih koza. Čitavo ostrvo je ispresecano stazama za pešačenje i velikim brojem mesta odakle se pruža prelep pogled na ostrvo.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *