Hrisi Milia plaža, Alonisos
Hrisi Milia plaža, Alonisos

Hrisi Milia plaža, Alonisos

Hrisi Milia plaža, Alonisos

Foto: Google/Georgio Michalagelo

Hrisi Milia plaža Alonisos nalazi se 4km od Patitirija ili na 10 minuta vožnje zbog neobično terena. To je prelepo mesto sa šarenim okruglim kamenčićima i kristalno smaragdnom vodom koja se presijava na suncu.Ovaj mali dragulj prirode je skriven u srcu divnog zaliva i predstavlja idealno mesto za uživanje u suncu i u kristalno čistom moru. Mirna atmosfera je sinonim za ovu plažu kao i okruženje velikim i netaknutim prirodnim lepotama. Preporuka je za sve one koji vole prirodu.

Hrisi Milia plaža, Alonisos – mapa

Alonisos je dio Nacionalnog pomorskog parka velikog 2200 km2, prvog takve vrste u Grčkoj i najvećeg u Evropi. Obuhvata Alonisos i okolna ostrva kao i more između njih, a osnovan je 1992. godine sa ciljem da se sačuvaju ugrožene lokalne vrste, pre svega sredozemna foka, ali i divlje koze, lokalne vrste galeba i divljih maslina agrielia.

More oko Sporada, a pogotovo oko Alonisosa i Skopelosa je ubjedljivo najčistije u Europi, a dokaz za to su sredozemne foke koje žive samo u ovom dijelu Mediterana.

Alonisos i okolna ostrva i more oko njih proglašeni su 1992.god za nacionalni pomorski park. Čitavo ostrvo je ispresjecano stazama za pješačenje, a na bezbroj mjesta se pružaju vidikovci tako da je idealno za hajkere u svako doba godine.

Najveći broj starih kuća sravnjen je u zemljotresu 1965, tako da je sve u glavnom novije gradnje, a betonski blokovi su naročito prisutni u većim mjestim, Patitiri i Votsi.

Alonisos nije u potpunosti pokriven autobuskom mrežom, već oni saobraćaju samo u sezoni, i to samo od Patitirija do Starog Alonisosa (Chora) i do mesta Steni Vala, na polovini istočne obale. Taksisti se okupljaju preko puta keja, a vožnja na suprotan kraj ostrva košta oko 20-25 eura. Vodeni taksi oko 11:00 h polazi iz Ptitirija i razvozi severno po mestima i uvalama duž istočne bale, a nazad se vraća oko 18:00 h. Vožnja do Steni ili Agios Dimitrosa košta oko 10 eura.

 


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *