Teologos, Tasos

Teologos, Tasos

Foto: http://en.tasos.ru

Do sredine prošlog veka Teologos je bio glavno selo na ostrvu Tasosu. Još od davne 1979.godine karakteriše se kao tradicionalno naselje i nešto je što svakako trebate posetiti ukoliko dođete na ostrvo Tasos.Prvo što ćete primetiti, jesu uske uličice i kuće u tradicionalnom, makedonskom stilu sa kamenim krovovima. Ovo neobično selo predstavlja značajni kulturni kapital, pa je izgradnja novih i reknostrukcija starih kuća ograničena i mora biti u okviru standarda za očuvanje kulturnih i istorijskih vrednosti sela.

Selo Teologos smešteno je 10km severoistočno od Potosa, na nadmorskoj visini od 220m.

Sve do polovine prošloga veka, Teologos je bio prestonica, politički i ekonomski centar ostrva. Danas je političko sedište Potosa, Astrisa i Kinire. Teologos je i danas živo planinsko selo, za razliku od drugih planinskih selana na Tasosu i i dalje ima veliki broj stanovnika. Školu trenutno pohađa oko 80 đaka, od kojih gotovo polovinu čine deca iz albanskih porodica. Teologosu pripada, otprilike, dve trećine od celokupne površine ostrva.U centru sela nalazi se crkva posvećena Svetom Dimitriju, sagrađena 1803. godine. Ova crkva je poznata je po drvenom ikonostasu koji je ukrašen živopisnim duborezom. Pravljen je jako dugo i na njemu su prikazane scene iz Novog i Starog Zaveta.
Blizu crkve nalazi se i muzej folklorne umetnosti.

U široj okolini Teologosa vredi posetiti i naselje Astrida udaljeno svega nekoliko kilometara od Potosa. Neopisivo lepo mesto Jola je nešto što će vam ostati u najlepšem sećanju.

Jednostavnost života kojim odiše ovo mesto, kao i duh tradicionalne, grčke kulture, sigurno će na vas ostaviti jak utisak. Da biste upotpunili svoj boravak ovde, preporučujem da u nekoj od lokalnih taverni, uz domaće vino, probate domaću jagnjetinu.

U tavernama ovog sela ćete doživeti pravo „Grčko veče“, koje se ovde organizuje gotovo svake večeri u periodu od 20 časova pa do ponoći i nešto malo preko.U program su uključeni hrana, piće, tradicionani plesovi, trbušne plesačice ali i sami gosti. Svadbarska atmosfera, lomljenje tanjira i gaženje grožđa, učiniće da slikovito shvatite grčki temperament i kako se oni vesele.

Da li je ta famozna spomenuta jagnjetina precenjena ili ne, to morate sami da iskusite, dok mi možemo reći da su komentari različiti. Na kraju krajeva nije lako zadovoljiti Srbe koji su specijalisti za pripremanje jagnjetine. Ono što znamo da će vam se zasigurno dopasti je provod koji nude taverne kao i celokupno veče.

Teologos je svakako jedno od najlepših mesta na ostrvu i obavezno ga treba posetiti.

Teologos, Tasos – mapa
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *