Skala Sotiros plaža, Tasos

Tasos je poznat kao zeleno ostrvo ili šuma koja pliva. Još u Herodotovim spisima pominje se kao zeleno ostrvo.

Nisko rastinje je autentično na gotovo celoj zapadnoj strani ostrva i veliki kontrast moru dok zapadnim delom ostrva dominiraju maslinjaci i nisko rastinje,na istočnoj strani se još uvek prkosno izdižu četinari.Među turistima na ovom ostrvu ubedljivo prednjače srpski turisti,
potom Rumuni, Nemci, Bugari i Makedonci..

Tasos ima plaže za svaki ukus, divne uvalice sa bistrom vodom, prepune ribica, borove šume, hiljadugodišnje maslinjake, fenomenalan med i ljubazne meštane..

Ako volite mondenska letovališta, velike luke, velike gradove na moru, šoping centre, lude žurke na plaži, McDonaldse, onda obavezno zaobiđite Tasos.. Toga nema.. Ali svega ostalog ima. Na ostrvu postoji samo jedan prvi veliki hipermarket, a sva ostala mesta imaju standardne, solidno snabdevene markete, restorane, tradicionalne grčke taverne po selima i gradovima, dovoljno apoteka i suvenirnica…Skala Sotiros je malo mestašce na zapadnoj obali ostrva. U njemu živi oko 300 stanovnika tokom godine.
Mesto nije turistički atraktivno, ali se poslednjih godina polako razvija. Sada ima 20-ak smeštajnih objekata, malu peščanu, organizovanu, gradsku plažu, nekoliko taverni i restorana brze hrane, nekoliko manjih super-marketa, prodavnica i taverni.
Sve je prilagođeno manjem broju stanovnika i turista.

Desno od plaže, nalaze se mala luka za ribarske čamce i brodiće i malo šetalište.

Skala Sotiros nalazi se u podnožju sela Sotiros, koje ima oko 500 stanovnika, od kojih je veliki procenat stranaca (Nemaca, Holandjana i Engleza).

Skala Sotiros je mesto idealno za miran porodičan odmor. Iako nema interesantne sadržaje za decu, nema noćnog provoda niti zabave, a nije interesantna ni tinejdžerima mesto ima svoju čar i turisti mu se vrlo često vraćaju.

Ono može poslužiti i kao baza za obilaske ostatka ostrva i lepih plaža. Čuvena plaža Pahis udaljena je 20-ak kilometara od Skale Sotiros, Skala Maries 10km, Prinos 5km, Limenaria 15km, Potos 20km.

Mesto je poznato i po divnim zalascima sunca.


2 Komentara

  1. Da li se u Skali Sotiros može kupati u maju? Krećemo 22.maja i to je jedino što me brine.

    • Postovana Vesna, zavisi od vremena, zavisi od Vase zimogrozljivosti, zavisi od trenutnih morskih struja… Mi smo videli i da se Rusi kupaju u sred zime u zaledjenim rekama, a videli smo i prazne plaze po najlepsem vremenu. U svakom slucaju, lepo cete se odmoriti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *