Skala Prinos plaža, Tasos

Ostrvo dobrih ljudi, neverovatne prirode, predivnih peščanih plaža, maslinjaka, borovih šuma, restorana, meda, voća, slatkiša i čuvenog grčkog vina.Ostrvo Tasos, najsevernije Grčko ostrvo, nalazi se na 200km od Soluna. Poznat je po gustim borovim šumama, brojnim maslinjacima, dugim peščanim plažama, lepim zalivima i izuzetno blagoj klimi. Često ga nazivaju “smaragd Egeja” zbog kristalno čiste vode ili “šuma koja pliva” zbog guste vegetacije.

Prosečne letnje temperature vazduha kreću se u intervalu od 24,5°C u junu, 27°C u julu, 26,5°C u avgustu i 25°C u septembru. U najtoplijem delu dana tokom udarnih letnjih meseci skala na termometru se kreće između 30. i 35. podeoka.

Prosečna temperatura mora u letnjim mesecima je oko 25°C, što plivanje čini istinskim uživanjem.

Kiša je tokom leta retka pojava. Dogodi se po koji jak pljusak, naročito na severu ostrva iznad planinskog masiva, koji često dok stigne do južnog dela preraste u laganu kišu ili čak potpuno prestane.Do Tasosa morate doći trajektom, ili iz Kavale ili iz Keramotija, bilo da ste doleteli avionom do Kavale ili ste došli kolima. Ako odsedate u severnom delu ostrva, uzećete trajekt iz Keramotija, jer on vozi do glavnog grada, Limenasa, koji je na severu, a ako odsedate na jugu, onda je varijanta iz Kavale možda malo bolja, jer vas dovodi do Skale Prinos, odakle vam je mnogo lakše da vozite pristupačnijom zapadnom obalom na jug ostrva, prema Limenariji, Potosu i obližnjim mestima.

Važna napomena da je zapadna strana ostrva mnogo pitomija, nema sumanutih krivina, visova i sličnih stvari, već vozite magistralom kroz mala mesta, maslinjake i sve to pored obale…

Skala Prinos je malo grčko seoce koje po našem mišljenju ne trebate da zaobiđete iako na našem tržištu nije u velikoj meri u ponudi. Borovi u ovom kraju, poznati kao šumica izgledaju kao da izbijaju iz mora. Ambijent je bajkovit, zeleni borovi, tirkizno more, peščana plaža i apsolutni mir bez previše turističke pompe i vreve.

Skala Prinos i Prinos su danas skoro spojeni zbog velikog razvoja ovog kraja. Mnogi upravo ovde kupuju organsko maslinovo ulje „Kardiofilo“. U Prinosu se proizvodi još jedan proizvod – nafta.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *