Notos plaža, Tasos

Notos plaža, Tasos

Na krajnjem severu Egejskog mora leži ostrvo Tasos. U prošlosti je pripadalo periferiji Istočne Makedonije i Trakije, ali je usled tektonskih poremećaja ovaj deo tla odvojen i pretvoren u ostrvo.Površina Tasosa iznosi 393km², što ga čini devetim ostrvom po veličini u Grčkoj. Glavnom ostrvu pripadaju još tri manja, nenaseljena, sa ukupnom površinom od 0,4km² i to: Tasapulo na severu, Kinira na istoku i Panagija na južnoj strani ostrva.

Tasos je prilično brdovito ostrvo prekriveno gustim šumama borova, jelama i platanima, dok maslinjaci napreduju duž obale.

Ostrvo Tasos je bilo poznato još u antičko doba kao vazdušna banja, o čijoj lekovitosti je pisao Hipokrat, otac medicine. Zahvaljujući svom položaju, Tasos je zaštićen od morskih vetrova, koji su inače specifični za druga ostrva. Od tropskih temperatura ga štiti planinski venac Ipsario koji mu daje blagu i prijatnu klimu. Najniža prosečna temperatura tokom leta je oko 24ºC u junu, do najviših prosečnih 27 ºC u julu. Temperatura tokom najtoplijeg dela dana iznosi 30-35 ºC. Srednja temperatura vode je oko 25 ºC. Povoljnost tasoske klime je i vrlo mali broj kišnih dana koji su obično propraćeni kratkim, letnjim pljuskovima.

Notos plaža nalazi se 3km istočno od Potosa, odmah iza plaže Roso Gremos od koje je deli samo stena.

Plaža Notos je mala, sa strmom stazicom od 30-ak metara, ali sa izuzetno čistom vodom i sitnim peskom i na obali i u vodi i defintivno je jedna od najlepših plaža na ostrvu. Dubina je postepena pa je plaža pogodna i za decu. Na svim turističkim mapama koje možete pronaći malo je uočljiva ali je svakako nešto što morate videti kad dođete na Tasos.

Plaža je delimično turistički organizovana. Postoji deo plaže gde se mogu iznajmiti ležaljke koje kostaju 2€, a komplet 6€ (dve ležaljke i suncobran), a možete postaviti i svoj peškir i suncobran.Plaža nema beach bar, tuš, ni kabine za presvlačenje pa je naša preporuka da ponesete sve što vam je neophodno od hrane i pića sa sobom.

Automobil je najbolje parkirati na proširenju pored magistrale, neposredno iza plaže Roso Gremos.

Notos plaža, Tasos – mapa

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *