Porto Vathy plaža, Tasos

Porto Vathy plaža, Tasos

Foto: http://denisasimam.ro

Na samo oko 7km od Limenasa naićićete na plažu Porto Vathy. Do nje dolazite tako što pratite putokaz za Markijamos plažu. Kada dođete do rampe za Makrijamos produžite desno od rampe, prašnjavim putem još 4,5km, bez skretanja. Vredno je svakog truda da je posetite.Prvo nailazite do Mermerne (Saliara) plaže, a posle otprilike 500m stižete i na Porto Vathi plažu. U pitanju je mala plaža, ali odlično turistički organizovana i uređena.

Do plaže možete doći i iz Panagije, ali je put dosta duži i dosta krivudav pa na to treba da pbratite pažnju. Vodi kroz kamenolom do Porto Vathy i Mermerne plaže. Ne preporučujemo ga ukoliko želite što kraći i bolji put, ali ukoliko želite malo avanture, prolaz kroz kamenolom može biti vrlo interesantan.

Na obali i u vodi je mermerni pesak svetle boje, a more tirkizno i bistro. U zaleđu plaže, iznad puta izdiže se prelepi kafić koji ne može da se poredi sa nijednim beach barom, toliko je prelep. Kafić je pretežno bele boje sa interesantnim detaljima, samo to ćemo vam reći. Uz kafić u hladu maslina postavljene su ležaljke.

Ukoliko volite pomalo fensi ambijent sa muzikom, uz maslinjake, borovu šumu, visoke litice koje se izdižu direktno sa plaže, ucrtajte u svoj plan obaveznih plaža i kamenolom Porto Vathy. Daleko od saobraćaja i grada, na ovoj plaži možete uživati u tirkiznom moru i dobroj muzici uz odličnu uslugu.

Porto Vathy plaža, Tasos – mapa

Tasos

Još u Herodotovim spisima Tasos se pominje se kao zeleno ostrvo.

Tasos ima plaže za svaki ukus, divne uvalice sa bistrom vodom, prepune ribica, borove šume, hiljadugodišnje maslinjake, fenomenalan med i ljubazne meštane..

Tasos je zaštićen od morskih vetrova, koji su inače specifični za druga ostrva. Od tropskih temperatura ga štiti planinski venac Ipsario koji mu daje blagu i prijatnu klimu. Najniža prosečna temperatura tokom leta je oko 24ºC u junu, do najviših prosečnih 27 ºC u julu. Temperatura tokom najtoplijeg dela dana iznosi 30-35 ºC. Srednja temperatura vode je oko 25 ºC. Povoljnost tasoske klime je i vrlo mali broj kišnih dana koji su obično propraćeni kratkim, letnjim pljuskovima.

S obzirom da prilazite ostrvu sa severne strane, još sa trajekta možete steći utisak da dolazite u divljinu, gde šume hrle u centar grada. I ako je južni deo zajedno sa unutrašnjim delom ostrva poprilično stradao u velikim požarima 80-tih godina, on se i dalje može ponositi svojom prirodom. Nekada je 9/10 ovog ostrva bilo pod šumom, a danas je taj deo najviše koncentrisan na severnoj strani.


Jedan komentar

  1. Odlicna mnogo bolja od Marble, ima vise prostora, lepo uredjena, dobra muzika, lezaljke su 15e..Nema kamencica vec je prijatna I za stopala beli pesak odnosno prah mermera..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *