Stavros plaža

Stavros plaža

Stavros plaža i istoimeno ribarsko selo se nalaze 17 km severoistočno od Hanie, na severnom rubu Cape Akrotiri. Jedna od specifičnosti ove oblasti je veoma strma planina preko puta plaže. Ova planina je jako poznat pejzaž, jer su se na ovom mestu snimale scene za fim Grk Zorba, gde je Entoni Kvin plesao čuveni “sirtaki” 1964 godine.


U pozadini dominira atraktivno brdo. Na visini od 70 metra nasuprot laguni se nalazi poznata pećina Lera do koje se možete popeti i uživati u panorami celog zaliva.

Stavros je postao glavni turistički region sa brojnim hotelima i turističkim sadržajima. Ima dve plaže. Glavna plaža se nalazi istočno od sela, u podnožju planine, pored živopisne luke. Ovde je formirana kružna uvala, koja je u potpunosti zaštićena od vetra. Ova laguna ima divan beli pesak i plitku tirkiznu vodu.

Druga plaža se nalazi severno od Stavrosa, 200 m severozapadno od glavne plaže. Plaža je peščana sa kamenjem i manje je sredjena nego glavna plaža. Na poluostrvu koja deli dve plaže Stavrosa, mogu se videti ostaci drevnog kamenoloma, koji su se koristili za vađenje krečnjaka za izgradnju zidova u gradu Hanija u vreme venecijanskog doba (13-17 vek).

Stavros plaža – mapa
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *