Litohoro

Litohoro

Foto: Google/J Metal

Litohoro je malo planinsko selo sa tradicionalnom grčkom atmosferom, smešten na 300 m nadmorske visine u podnožju planine Olimp, sa koje se pruža prelep pogled na Egejsko more i brojna letovališta.Nalazi se 90 km od Soluna, 22 km od mesta Katerini i 420 km od Atine. U mestu postoji redovna autobuska veza sa Katerini, i lokalna železnica prema Larisi i Solunu.Takodje postoji primorsko mesto Litohoro koje je karakteristično po svojoj peščanoj plaži. Plaža je od kopnenog mesta udaljena oko 5 km.

U središtu sela je trg sa fontanom i malim rondom, Agios Nikolaos crkva sa zvonikom, iza koje je park sa spomenikom, letnja pozorišna scena i dečije igralište. U ovom gradiću kamenih uličica, brojnih kapelica, dominira makedonska arhitektura.

U mestu ima par kafića i restorana, ali i prodavnica sa sportskom i planinarskom opremom.  Žitelji Litohora se uglavnom bave poljoprivredom. Ono zbog čega je Litohoro popularna destinacija je planina Olimp. Odavde se tokom cele godine, skupljaju planinari iz celoga sveta, i kreću put Prionia (tačke na 1000 m nadmorske visine) odakle kreće uspon na vrhove planine Olimp. Zbog toga u celom mestu imate odličan izbor razne planinarske opreme i rekvizita za alpinizam. Uspon na planinu Olimp spada u atraktivne uspone, i pogotovo je gužva vikendom. Obavezna je rezervacija smeštaja u planinarskom dom ranije, za sve one koje žele da se popnu na visine preko 2900.Za vreme NATO bombardovanja Srbije 1999 godine, Litohoro je u jednom momentu bio u središtu zbivanja, kada se na okolnoj Gritsa plaži, stanovništvo gradića sukobilo sa NATO vojskom koja se tu iskrcala. Na taj način je grčko stanovništvo pružilo moralnu podršku srpskom narodu. Dogadjaj su prenosili novinari CNN-a.

Litohoro – mapa
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *