Korfos plaža, ostrvo Gavdos, Chania, Krit

Korfos plaža, ostrvo Gavdos, Chania, Krit – mapa

Priroda Krita je zaista čudesna. U samom centru se dižu planine, u njihovim dolinama su polja maslina, pomorandži i vinove loze, dok su duge peščane ili šljunkovite plaže isparcelisane grebenima.Po devnoj legendi bog Zevs je rođen na Kritu, u pećini na jednoj zaravni koja je danas poznata kao dolina „hiljadu vetrenjača“. Kritska civilizacija je ponikla na ostrvu Kritu negde 3.000 godina p.n.e. Danas Krit odiše punim životom. Stotine kafića i taverni nude vam svoje specijalitete, ali najlepše od svega su kilometarske duge peščane i šljunkovite plaže i čisto, toplo more. Zato se nemojte iznenaditi što ovo ostrvo zovu „ostrvo čuda“. Svakako letovanje na Kritu nije kao letovanje na bilo kom drugom grčkom ostrvu, Krit je skoro kao država za sebe.

Krit zarobi i zavede sva čula sa svojim impresivnim i veličanstvenim pejzažima, svojim duhom otvorenog srca, bogatom istorijom, svetski poznatom hranom i gostoljubivim ljudima.

Korfos plaža na Kritu se nalazi oko 2km južno od Karave, jedine luka u Gavdosu. Postoji staza duž obale od Karave koji vodi do plaže Korfos. Preporuka je prošetati do nje. Osim toga, postoji autobus koji vozi od Karave do Korfos plaže.

Plaža Korfos je formirana u „naručju“ zaliva, gde postoji seoce sa nekoliko manjih privatnih kuća za rentiranje i malo restorana i taverni. Plaža je šljunkovita sa lepim kamenčićima i predstavlja dobro rešenje za miran odmor. Turistički nije organizovana, nema suncobrana, restorana na plaži, ležaljki ni toaleta pa je naša preporuka da ponesete sve sa sobom.U blizini plaže Korfos nalazi se kapela Svetog Đorđa, koja je posebno interesantna za turiste. Korfos plaža je po nekim istorijskim spisima bila naseljena i u periodu (1600-1100 gpne ).

Gavdos je najjužniji deo Evrope, 32 nautičkih milja od Paleochora. To je malo ostrvo koje pripada Hanji, impresivne veličine od samo 30 km kvadratnih. Trouglastog oblika, sa maksimalnom dužinom od 10 km i širinom od 5 km. Karave, Korfos, Lakkoudi, Tripiti, Fetife, Bo, Sarakiniko, Agiannis, Lavrakas, Pirgos i Potamos su samo neke od plaža koji su bisera ovog ostrva. Kastri, Ksenaki, Vatsiana i Ambelos su živopisna naselja ovde koja su za svaku preporuku da ih posetite.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *