Jezero Kournas, Hanija, Krit

Jezero Kournas

Jezero Kournas je veliko prirodno jezero, koje se nalazi u prelepim vrletim Krita, okruženo visokim planinama i maslinjacima. Nalazi se u blizini sela Kournas, na 2,5 kilometara od plaže Georgioupolis, 43 kilometra istočno od Hanije i 20 kilometara zapadno od Retimna. Jezero Kournas ima veoma značajan ekosistem, i jedno je od retkih mesta na Kritu gde je sveža voda uskladištena tokom cele godine. Zaštićeno je Natura 2000 programom.Jezero Kournas je omiljena destinacija posetiocima Kita i lokalnom stanovništvu. To je idealno mesto za opuštajuće šetnje, krug oko jezera je dugačak oko 3,5 kilometara i potrebno je manje od sat vremena hoda.

Kafići i restorani se nalaze na obali jezera, kao i male plaže sa belim peskom, koje se  pojave kada voda tokom letnjih meseci opadne. Mogu se iznajmiti suncobrani, voziti se kajak ili pedalino. Preporučujemo za poslepodnevni izlet, kada je boja vode fantastična, a jezero mirno i opuštajuće.

Galeriju slika pogledajte na našoj facebook strani

Nastanak jezera

Jezero je nastalo akumulacijom podzemnih voda koje se spuštaju sa Belih Planina. Glavni izvor se zove Amati (Mati) – u prevodu “Oko”, koji se može videti tokom letnjih meseci, a tokom zime je sakriven ispod vode. Postoji još jedan izvor koji je stalno ispod nivoa vode.

Jezero je malo i kružnog oblika, maksimalne dubine 22,5 metara, maksimalne dužine 1080 metara i maksimalne širine 880 metara. Količina vode koja se tu nalazi je oko 7,5 miliona kubnih metara. Voda iz jezera otiče u more  rekom Delfinas.Na nekim mestima može se videti oprema za izvlačenje vode iz jezera, za navodnjavanje okolnih farmi.

Flora i fauna

Jezero Kournas i njegovo okruženje su veoma važan ekosistem Grčke, pre svega zbog slatke pijaće vode koja je akumulirana tokom cele godine. Zbog toga je zaštićeno Natura 2000 programom.

Jezero je okruženo bujnom vegetacijom, pa se mogu pronaći retke biljke i drveće. Tamna boja vode je prouzrokovana podvodnom vegetacijom.

Mnoge vrste ptica dolaze na jezero, kako bi pronašle sklonište. Takođe, jezero je poznato po jeguljama, vodenim zmijama i kornjačama. Veoma retka vrsta kornjače živi upravo na jezeu Kournas: Malaclemys terrapin, koja je specifična po tačkama na oklopu.

U poslednjih nekoliko godina, u jezeru se pojavila zlatna ribica. To znači da je neko pustio u jezero, ne vodeći računa da tim potezom može da poremeti zatvoreni ekosistem jezera.Legendu o nastanku jezera pročitajte OVDE

Jezero Kournas, Hanija, Krit – mapa
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *